Javuló lakossági és üzleti várakozások

Vágólapra másolva!
A januári stagnálást követően februárban másfél ponttal nőtt a háztartások gazdasági várakozásait reprezentáló lakossági bizalmi index szezonális hatásoktól megtisztított értéke - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. legfrissebb jelentéséből. A kutatóintézet felmérése szerint februárban az üzleti szféra várakozásai is javultak, ennek következtében a GKI Rt. konjunktúra-indexe a nyár végi szintre tért vissza.
Vágólapra másolva!

Az üzleti várakozások a 2001. egészére jellemző romlás után novembertől stagnáltak, februárban pedig javultak. Ez arra utal, hogy a magyar gazdaság már elérte a jelenlegi dekonjunkturális időszak mélypontját. Érezhetően javult - bár továbbra is pesszimista - az ipari vállalkozások véleménye. E szféra az elmúlt három havi termelését rossznak minősítette, a következő időszakban azonban - különösen külpiaci pozícióiban - javulásra számít.

Az építőipari várakozások jellemzően már tavaly is javultak. Februárban jelentősen nőtt a lakásépítésben érintett cégek létszámbővítési terve, más területeken - például a rendelésállományokban - nem történt javulás. A kereskedelmi cégek várakozásai kissé romlottak, a megrendelési hajlandóság némileg gyengült.

Az élelmiszeriparban erőteljesek az élelmiszer-kereskedelemben szerények az áremelési elképzelések. Ugyanakkor a lakásépítő cégeknél és az épitőanyag-kereskedelemben egyaránt érezhetőek az áremelési törekvések.

A felmérés szerint nem változott a lakosság értékelése saját pénzügyi helyzetéről, s a következő 12 hónapra vonatkozó vélemény is a januárihoz hasonlóan optimista. Szintén stagnált az embereknek az ország gazdasági helyzetéről alkotott véleménye, az ennek jövőbeli alakulására vonatkozó várakozások azonban javultak. Februárban a lakosság a fogyasztói árak januárinál gyorsabb emelkedését érzékelte. A megkérdezettek szerint a munkanélküliek száma várhatóan kissé csökken a következő 12 hónapban. A háztartások tartós fogyasztási cikk vásárlási kedve alig változott (továbbra is megfelelőnek tartják az alkalmat az ilyen vásárlásokra). Februárban nem változott, továbbra is viszonylag élénk a lakosság megtakarítási kedve, s a következő 12 hónapban a mostaninál többen terveznek megtakarítást.

Magyarország hét régiója közül háromban javultak érzékelhetően a háztartások várakozásai. Az egy hónappal ezelőttinél optimistábbak az emberek Közép-Dunántúlon, Közép-Magyarországon és Észak-Alföldön, ugyanakkor Nyugat-Dunántúlon és Dél-Alföldön romlottak a várakozások. Észak-Magyarországon és a Dél-Dunántúlon nem változott érdemben a lakosság gazdasági várakozásait reprezentáló lakossági bizalmi index.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

GKI