Túl a mélyponton az amerikai gazdaság?

Vágólapra másolva!
A Kmart kereskedelmi lánc a légitársaságok szeptemberi nagy leépítéseihez hasonló mértékű elbocsátásokra kényszerül. A többi amerikai cég azonban a gazdasági növekedés újraindulásának első jelei nyomán inkább visszaveszi az elküldött dolgozókat. Ebből is látszik, mekkora a különbség a konjunkturális hullámzás és a rossz menedzsment között.
Vágólapra másolva!

Új igazgatósági elnök vezényli majd le a három nappal ezelőtt bejelentett több mint 22 ezer fős leépítést és 284 áruház bezárását a csődgondnokság alatt lévő Kmart amerikai áruházlánc élén: Charles Conway helyére hétfőn James Adamsont nevezték ki. Az Egyesült Államok harmadik legnagyobb kereskedelmi lánca, amely tavaly 38 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le, már februárban nyilvánosságra hozta, hogy nagyobb mértékű leépítéseket tervez, ezért ez a hír nem keltett meglepetést. Az áruházak bezárása szinte a megnyitásuknál is drágább: a Kmart becslései szerint ez a manőver körülbelül 1,2 milliárd dollárba kerül majd. Talán ezért döntött úgy a 2100 áruházból álló lánc vezetősége, hogy a készleteket egymilliárd dollár értékben leépíti. Számításaik szerint ezzel együtt idén 550 millió dollárt takaríthatnak meg intézkedéseik révén, s ezután évi 45 millió dollárral kevesebbre lesz szükség a bolthálózat üzemeltetéséhez.

Amerika eddigi legnagyobb kereskedelmi csődje szakértők szerint nem elsősorban a gazdasági recessziónak, hanem a vezetőség rossz beszerzési döntéseinek tudható be. A Kmart ugyanis még az olcsó termékek iránt megugró keresletet sem volt képes kihasználni: termékei drágábbak és kevésbé ízlésesek voltak versenytársaiénál.

Fellélegezhetnek azon amerikai cégek dolgozói, amelyek nem a rossz döntések, hanem a recesszió miatt kialakult munkaerőszükséglet-csökkenés miatt féltették állásukat. A legfrissebb adatok szerint ugyanis a munkanélküliek aránya januárban - 5,5 százalékkal - már elérte mélypontját. Februárban viszont 66 ezerrel több új állás keletkezett, mint amennyit megszüntettek. Igaz, a munkaügyi hivatal akkor még nem tudhatott a Kmart döntéséről, amely 22 ezerrel rontja az egyenleget. Nincs mód arra sem, hogy az olyan egyszeri, az eredményeket javító tényezőket beszámítsák, mint amilyen a jó időjárás vagy az, hogy az autóipari munkások ebben az időszakban térnek vissza szabadságukról.

Mindemellett több elemző és tőzsdei befektető is úgy látja: érdemes a munkanélküliség - fél év óta első - csökkenését a többi derűlátásra okot adó jel közé sorolni. Különösen akkor, ha figyelembe vesszük azt is, hogy a recesszióból való kilábalás első szakaszaiban általában nem csökken, hanem növekszik a munkanélküliség. Persze ahhoz még több időnek kell eltelnie, hogy kiderüljön: igaz-e, amit a számok mutatnak - azaz, hogy az elmúlt tíz év legsekélyebb (bár kiterjedt) válságát élik az USA-ban.

(Magyar Hírlap)

Korábban: