Akár 2 ezer forintért is elkészíttethetjük adóbevallásunkat

Vágólapra másolva!
Azok az egyéni adózok, akik szakemberre bíznák adóbevallásuk elkészítését, akár már 2000 forint plusz áfáért megtehetik. A könyveléssel és adótanácsadással foglalkozó kisebb vállalkozások azonban átlagosan 3-10 ezer forintot kérnek el egy bevallás elkészítéséért. Az árat növelheti, ha az adózónak ingatlaneladásból, befektetésekből származó bevétele van.
Vágólapra másolva!

Szerdán, március 20-án még postázhatják adóbevallásukat az egyéni adózók, ezt követően azonban akár 100 ezer forintig terjedő bírság megfizetése mellett lehet benyújtani a bevallásokat.

Azok az egyéni adózók, akik nem kívánnak időt pazarolni a bevallások elkészítésére, a leadási határidő előtt akár pár nappal is elkészíttethetik azokat, az ilyen szolgáltatást is nyújtó - többnyire kisebb - könyvelő, és adótanácsadó cégekkel.

Az Üzleti Negyed által megkérdezett adótanácsadást végző Bt.-k és Kft.-k egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy a leadási határidő előtt egy-két nappal már nem jellemző, hogy az ügyfelek jelentkeznének a cégeknél. A leadást megelőző hónapokban idén átlagosan 15-20 fő végeztette az adóívek kitöltését szakemberrel. Az ügyfelek száma ugyanakkor évről évre növekszik - állítják a megkérdezett könyvelők.

Az adóbevallások elkészíttetése átlagosan 3-10 ezer forintba kerül áfa nélkül, de találhatunk olyan kisvállalkozást is, ahol már 2000-5000 forintért kitöltik a papírokat. Az egyszerűségtől függően akár másfél óra alatt is elkészülhet a bevallás, és néhány helyen ilyenkor az adótanácsadói óradíjnak - 3800-4500 forint plusz áfa - megfelelő összeget kell kifizetni.

Az adóívek kitöltésének ára attól függően növekszik, hogy az adózónak milyen egyéb jövedelme, ingatlan-értékesítésből származó bevétele, befektetésekből származó árfolyamnyeresége van, és a pénztárkönyv elkészíttetése is növeli a végső árat.

Egy neve elhallgatását kérő szakértő az Üzleti Negyednek elmondta, hogy az egyéni adózók számának folyamatos növekedését sokszor az okozza, hogy a munkáltatók különböző - gyakran jogszabályba ütköző - okokra hivatkozva egyéni adózóvá teszik munkavállalóikat. A szakértő elmondta, hogy találkozott olyan esettel is, ahol a munkáltató a jövedelemhatárhoz kötötte az egyéni adózói státuszt, holott erre nincs meg a jogszabályi lehetősége.

Egy másik könyvelő elmondta, hogy az adóívek ellenjegyzéséért az ügyfeleknek nem kell fizetniük, de legtöbbször nem is igénylik az ellenjegyzést. Az ellenjegyzéssel a könyvelő gyakorlatilag garanciát vállal arra, hogy a bevallásban valós adatok szerepelnek. Amennyiben az adóhivatal mégis hibát talál, úgy az ellenjegyző könyvelőt terheli a felelősség, és bírság megfizetésére kötelezheti őt az APEH.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Szja tanácsadó

APEH

Korábban: