Érik a Deutsche Telekom leértékelése

Vágólapra másolva!
Az amerikai Standard and Poor's hitelminősítőnél leplezetlenül utaltak rá, hogy mind valószínűbb a német telefontársaság lefokozása. A Deutsche Telekom kedden bejelentette: az idei év osztalékát 40 százalékkal csökkenti.
Vágólapra másolva!

A Standard and Poor's 'A' mínuszon tartja nyilván a német távközlési vállalat hitelképességét. A besorolás közvetlenül befolyásolja a Deutsche Telekom adósságának kamatát. A hitelminősítőnél kedden elmondták: a jelenlegi besorolás "feltételezi, hogy a cég jelentősen javítja adóshelyzetét ebben az évben, beleértve azt is, hogy körülbelül 15 milliárd euróra tesz szert kábelvagyona eladásából és a T-Mobile elsődleges kibocsátásából". (Az amerikai Moody's és az európai Fitch ugyancsak vizsgálja a Deutsche Telekomot leértékelés kilátásával.)

A Deutsche Telekom előzőleg bejelentette, hogy a tavalyi év után tervezett osztalékát 40 százalékkal csökkenti (a javasolt osztalék így 0,37 euró részvényenként, az egy évvel korábbi 0,62 euró helyett), elhalasztja adósságcsökkentési célját, csökkenti beruházásait és határidő nélkül elhalasztja mobilszolgáltató leányvállalata, a T-Mobile tőzsdei kibocsátását is, miután a versenyfelügyelet nem hagyta jóvá kábelszolgáltató vagyonrészeinek értékesítését a Liberty Media számára.

A német távközlési vállalatnál ugyanakkor közölték, hogy az adósságot ezentúl is 50 milliárd euróra akarják csökkenteni a tavaly év végi 62,1 milliárdról, de ezt a célt már csak jövő év végéig lesznek képesek elérni.

A Deutsche Telekom kedden délután 16,56 euró volt a frankfurti értéktőzsdén, 2,82 százalékkal olcsóbb a hétfői 17,04 eurós zárónál. Kedden 16,57 eurón nyitott a részvény. A Matáv ugyanekkor 940 forint volt a Budapesti Értéktőzsdén, ami 2,59 százalékkal gyengébb a hétfői zárónál.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Deutsche Telekom

Korábban: