Gyengébb évet zártak a piackutatók

Vágólapra másolva!
A magyarországi piackutató iparág forgalmának 90 százalékát bonyolító cégek árbevétele 2001-ben 9,514 milliárd forint volt, ami csekély mértékű, 8 százalékos éves árbevétel-bővülést jelent - hangzott el a Piackutatók Magyarországi Szövetsége (PMSZ) keddi sajtótájékoztatóján. A piac 2000-ben még 20 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

Sterk Péter, a 26 tagvállalatot tömörítő szövetség soros elnöke szerint a dinamizmus visszaesése részben a világgazdasági recesszióval, részben a magyarországi piacot jellemző erőteljes árversennyel magyarázható.

A piackutatás világméretekben becsült forgalma tavaly 16 milliárd dollár volt, ami 5 százalékos növekedést jelent éves összevetében, így a bővülés globális szinten is lassult - mondta Sterk Péter.

A szövetség soros elnöke elmondta, hogy az iparág valamennyi jelentős cége képviselteti magát Magyarországon, ugyanakkor az árszint az európai átlag felét sem éri el, sőt a lengyel-, illetve csehországi árakhoz képest is jelentős a lemaradás. A piackutatások legnagyobb részét a fogyasztási cikkek körében végzik, de nagy megrendelők az IT-telekom cégek, és az egészségügyi, gyógyszeripari vállalatok is.

(MTI)

Nem hiányzik a könyvtárából?