13,6 százalékkal nőtt az építőipar termelése

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés volumene az idén januárban szezonálisan és munkanap-korrekcióval kiigazítva az egy évvel korábbinál 13,6 százalékkal, az előző havinál 6,2 százalékkal volt magasabb - közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán.
Vágólapra másolva!

Kiigazítatlan adatok alapján a termelés januárban 13,5 százalékkal nőtt a 2001 januárihoz képest. Az építőipari termelés értéke az idén januárban 59 milliárd forintot tett ki, ami 9,6 milliárddal haladta meg az egy évvel ezelőttit. Az ágazat termelése tavaly januárban korrekciók nélkül 7,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Tavaly decemberben az éves növekedés 7,4 százalék volt, az év egészében az építőipar termelése 9,9 százalékkal nőtt a 2000-es szinthez képest. A legnagyobb alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének volumene 2002. januárban 17,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Kiugró növekedést mutatott a befejező építés, amelynek termelése 14,2 százalékkal haladta meg a tavaly januárit. Az épületgépészeti szerelés termelése 8,9 százalékkal, az épületek építése 19,2 százalékkal, az egyéb építményeké 1,7 százalékkal nőtt a 2001. januárihoz képest.

Az építőipari vállalkozások az év első hónapjában az egy évvel korábbinál csaknem 20 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek. A hó végi szerződésállomány mennyisége 1,9 százalékkal maradt el a 2001. januáritól, ezen belül az épületek szerződésállománya 5,2 százalékkal nőtt, míg az egyéb építményeké 6,4 százalékkal csökkent.

A 2001. januári bázishoz viszonyítva az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 5,1 százalékkal, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai, 4,8 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 1,6 százalékkal voltak alacsonyabbak. Ennek oka a januári kereseti index alakulása - közölte a KSH.

(MTI)