Elkerülheti a csődöt az orosz Szibur

Vágólapra másolva!
Elkerülheti a csődöt a magyar érdekeltségekkel is rendelkező Szibur - értesült a Magyar Hírlap. Egy orosz bíróság ugyanis megsemmisítette a vegyipari cég tavalyi részvénykibocsátását, ami által a nagytulajdonos Gazprom vitathatatlan többségbe került. Az adócsalással vádolt gázóriás így már nem feltétlenül érdekelt a Szibur felszámolásában, némi karcsúsítás után a jelenlegi formában is megtarthatja a szibériai társaságot.
Vágólapra másolva!

A moszkvai arbitrázs - választott döntőbíróság - hétfői ülésén elfogadta a Gazprom orosz pénzpiaci felügyelet elleni keresetét, és megsemmisítette a Szibur tavalyi részvénykibocsátását.

A szibériai petrolkémiai konszern vezetése majdnem pontosan egy éve döntött egy 48 milliárd rubeles (egy dollár 31 rubel) pótlólagos részvényemisszió mellett. A tranzakció ötletgazdája a Szibur első embere volt, Jakov Goldovszkij így szerette volna csökkenteni a korábban a cégben többségi tulajdont szerző Gazprom befolyását. Az ügylet csak részben jött létre - elsősorban a szükséges források hiánya miatt. Goldovszkijnak annyit azonban mindenképpen sikerült elérnie, hogy a Szibur igazgatóságában továbbra is a hozzá közel állók maradjanak többségben.

A történet újabb fordulópontjára idén januárban került sor, amikor a társaság közgyűlésére érkező Szibur-vezetők a híres-hírhedt moszkvai Butirka börtönben kötöttek ki. A Gazprom ugyanis de facto lopással vádolta meg a Szibur azóta is őrizetben lévő vezetőit. A közgyűlés természetesen elmaradt, februárban pedig a gázóriás már csődeljárást is kezdeményezett a cég ellen. Ezzel párhuzamosan támadták meg a fent említett részvénykibocsátást is.

A bíróság mostani döntése helyreállította a korábbi állapotokat, így a Gazprom már biztos, 50 százalék fölötti többséggel rendelkezik.

A Szibur új közgyűlésére március 25-én kerül sor, az elnöki székbe várhatóan Vjacseszlav Szkovorcov kerül majd. A csődeljárás ügye ekkorra még aligha zárul le, a Szibur pénzügyeinek átvilágítása várhatóan csak egy hónappal később záródik le. Könnyen lehet azonban, hogy addigra a Gazprom egyszerűen visszavonja felszámolási kérelmét. Hiszen az eljárásnak igazából nem pénzügyi okai voltak, a fő mozgatórugó a Sziburban való irányítás megszerzése volt. A cég 1 milliárd dollár körüli tartozását ebben a helyzetben már "elnézheti" a Gazprom. A maradék 500 millió pedig, amivel a Szibur a Jukosznak a Lukoilnak, illetve a Rosztnyeftynek jön, egyes leányvállalatok átengedésével is megoldható. (Az egyelőre nem világos, hogy köztük lesz e a Szibur 25 százalékos BorsodChem- pakettje.) Azt a Gazprom korábban sem titkolta, s most meg is erősítette: szüksége van egy petrolkémiai cégre.

A Szibur sorsáról való végleges döntést némileg késleltetheti a Gazpromon belül láthatóan kiújult hatalmi harc. A két hete kirobbant 30 milliárd rubeles adóhátralékügy mögött a jelenlegi és a korábbi vezetés újabb összecsapását sejtik Moszkvában. Nem kizárható az sem, hogy Putyin környezetéből vetett valaki szemet a legutóbbi időkig az elnök bizalmasának számító Alekszej Miller posztjára.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Szibur

Korábban:

Csődeljárás a Szibur ellen
(2002. február 11.)

Őrizetbe vették a Szibur három vezetőjét
(2002. január 9.)