Hazánk egyre kevésbé vonzza a külföldi tőkét

Vágólapra másolva!
Néhány évvel ezelőtt hazánk még a legkedveltebb befektetési célország volt a térségben a külföldi befektetők szemében. Mára azonban hazánk veszített vonzerejéből - a befektetők egyre inkább lengyel, vagy cseh területen jelennek meg tőkéjükkel - adta hírül a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A külföldi befektetők, működőtőkéjükkel elsősorban három országot céloznak meg a térségben: Magyarországot, Lengyelországot valamint Csehországot. Bár ez a tézis még ma is igaznak mondható, a befektetők kedvenc három országa - a többi régiós ország fejlődésével párhuzamosan - folyamatosan teret veszít. Míg 1995-ben, a mai EU társult országokba irányuló működőtőkének még 82 százaléka "gazdagította" a három favorizált országot, ez az adat mára 70 százalékra csökkent - derül ki az Eurostat elemzéséből.

Magyarország a régió országai között korábban vezető szerepre tett szert, mára azonban hazánk besorolása megváltozott. Az évente beáramlott tőke nagysága szempontjából a korábbi magyar elsőséget Csehország vette át. Ma a cseh területen 2752 euró működőtőke jut egy lakosra, Magyarországon 2430 euró - Lengyelország lemaradása még mindig nagy: mindössze 1230 euró.

A tendencia oka az, hogy míg a cseh és lengyel területeken megjelenő befektetők jelentős adó- és egyéb kedvezményekkel számolhatnak, valamint e két országban még javában zajlik a privatizáció (a képzett munkaerő is olcsóbb), addig Magyarországon ma már kizárólag EU-konform támogatásokat talál a befektető. Ennek eredményeképpen, míg hazánkba 2,5 milliárd euró érkezik évente, addig Csehországba 5 milliárd, Lengyelországba pedig 8,3 milliárd.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: