Több mint egy éve csökkenő vállalati profitok világszerte

Vágólapra másolva!
Már ötödik negyedéve folyamatosan csökken világviszonylatban a vállalatok egyesített nyeresége; ez az utóbbi három évtized leghosszabb hanyatlási periódusának számít. Elemzők szerint a lassan, de egyre biztosabban erősödő amerikai gazdaság megállíthatja a folyamatot.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok első 500 nagyvállalatának egyesített nyeresége 8,6 százalékkal csökkent az év első három hónapjában, de a második negyedévre már 8,8 százalékos növekedésre számítanak a gazdasági elemzők. Véleményük szerint némi késéssel ugyan, de Európa is követi az újvilág gazdasági fellendülését.

A javulást elsősorban a technológiai, illetve az autóipari mamutcégek eredményinek növekedésétől várják, amelyek közül szinte az összes pozitív eredményeket jósol magának az év második felére.

Szakértők szerint - három-négyhónapos késéssel ugyan -, de Európa is követni fogja az amerikai gazdasági fellendülést, elsősorban a nagyvállalatok talpraállásának és a fogyasztói bizalom erősödésének köszönhetően.

Ázsiában véleményük szerint másként alakul majd a helyzet: a tech-szektorban közel sem tekintenek olyan optimistán a jövőbe, mint a világ nyugati felén, azonban az autóiparban jelentős javulásban reménykednek ott is.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Páratlan fogyasztói optimizmus Amerikában
(2002. március 26.)

Nem hiányzik a könyvtárából?