Uniós válasz az amerikai védővámra

Vágólapra másolva!
Szerdán az Európai Bizottság elfogadta az unió acéliparának védelmére hozott intézkedéscsomagot, melynek alapján 200 napra 14,9-26 százalékos vám terheli az évi 11 millió tonnát meghaladó importált acéltermékeket. Az intézkedés válasz az Egyesült Államok februárban bejelentett, hasonló intézkedésére. A vámháború rendkívül hátrányosan érinti a Dunaferrt.
Vágólapra másolva!

A bizottság azért döntött a védővámok bevezetéséről, mert attól tart, hogy az Egyesült Államokból kiszorított acélipari termékek az uniós piacra áramlanak, és lehetetlen helyzetbe hozzák a tizenötök acéliparát. Korábban Bush elnök azzal indokolta piacvédelmi intézkedéseit, hogy az európai acélgyártók állami támogatásokat élveznek, ezért előnyösebb helyzetben vannak, mint amerikai versenytársaik. Az uniós álláspont szerint viszont az amerikai acélipari cégek egyszerűen versenyképtelenek.

A kibontakozó vámháború rendkívül nehéz helyzetbe hozhatja a Dunaferrt - mondta kedden Horváth Tamás, a vállalat EU és integrációs igazgatója a távirati irodának. Az igazgató szerint Magyarországnak is sürgősen intézkedéseket kell tennie az acélpiac védelme érdekében.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Európai Bizottság

Korábban:

Nehéz helyzetbe kerül a Dunaferr az uniós vámok miatt
(2002. március 26.)

Nem hiányzik a könyvtárából?