Kínai áruk özönlik el Magyarországot

Vágólapra másolva!
Beigazolódott a szakemberek félelme Kína WTO tagságával kapcsolatban: a tavalyelőttinél ugyanis 322 százalékkal lett nagyobb (1,22 milliárd forint) Magyarország külkereskedelmi hiánya Kínával szemben. A növekvő behozatal mögött részben a több mint tízezer kínai családi vállalkozás áll - írta a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Beigazolódni látszik a szakemberek aggodalma Kína Világkereskedelmi Szervezeti (WTO) tagságával kapcsolatban. A tagság ugyanis megnyitotta az olcsó kínai áruk előtt a piacokat, a világ dömpingtől tartott. Magyarország esetében beigazolódtak a félelmek: a várakozásokat (és a tavalyi adatokat) jelentősen meghaladta a kínai import.

Magyarországon több mint tízezer kínai alapítású cég működik. Legnagyobb részük textil-, ruha-, cipő-, szerszám- vagy játékkereskedelemmel foglalkozik. Statisztikai adatok szerint kínaiak (köztük ötven Kína állami vállalatai közül való) mintegy 120 millió dollár értékben fektettek be hazánkban.

A 2000-es adatokat tavaly 322 százalékkal haladta meg Magyarország külkereskedelmi hiánya Kínával szemben - 1,22 milliárd forint volt. A behozatal mögött a nagyobb cégek beszállítói által hazánkban szállított részegységek, és több mint tízezer kínai családi vállalkozás áll.

Magyarország tavaly 1662 millió dollár hozott be árút Kínából, ami 44,5 százalékos növekedéssel egyenlő. A kivitel eközben csupán 140,8 millió forint volt (pedig már ez az adat is 277 százalékos növekedés). Ezek az adatok azonban elenyésznek Kína teljes külkereskedelméhez viszonyítva.

Kína exportja és importja:

Kína teljes exportja (2001)

266,2 milliárd dollár

Kína teljes importja (2001)

243,6 milliárd dollár

Magyar import Kínából (2001)

1662 millió dollár

Magyar export Kínába (2001)

140,8 millió dollár

A csatlakozás után azonban Kínának folyamatosan végre kell hajtania a külkereskedelem liberalizációját - csökkentenie kell az adminisztratív kereskedelmi akadályokat. Szakértők szerint Magyarország ennek kihasználásával javíthatna kereskedelmi mérlegén Kínával szemben.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

WTO

Korábban:

Kína hivatalosan WTO-tag lett
(2001. december 11.)