Az EU-ra tanítják a kis cégeket

Vágólapra másolva!
A magyar kézműipari kisvállalkozások legnagyobb hazai munkaadói és szakmai szervezete, az Iposz a közeljövőben megkezdi az 50 embernél kevesebbet foglalkoztató cégek szakmai felkészítését az uniós csatlakozásra. Ez azért fontos, mert a becslések szerint 600-620 ezer kis- és közepes vállalkozást érint a belépés az Európai Unióba. Ezek döntő többsége nem tudja, mi vár rá, ha belépünk, s a megfelelő ismeretek hiányában a "kicsik" 40 százalékára az ellehetetlenülés vár.
Vágólapra másolva!

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) jövőbeni legnagyobb feladata az 50 fő alatti munkavállalókat foglalkoztató vállalkozások felkészítése az uniós csatlakozásra - tájékoztatta lapunkat Szűcs György elnök. Mindenekelőtt saját tagságukat, közel 60 ezer vállalkozást szeretnék megfelelő ismeretekkel ellátni, de szolgáltatásait úgy akarja kialakítani, hogy az információkat a nem tagvállalkozások is megkaphassák. Ezért nemrég operatív bizottságot hoztak létre, amely a felkészítési folyamatot 2004-ig irányítja.

Ma mintegy 600-620 ezer kis- és közepes vállalkozással számolnak, amelyeket érint európai uniós tagságunk. Ezek döntő többsége nem tudja, mi vár rá a belépést követően. Pedig az EU követelményrendszere, az ennek való megfelelés erősen szelektálhatja majd az 50 fő alatti munkavállalókat foglalkoztató kisüzemeket és a 9 fő alkalmazottig terjedő családi vállalkozásokat.

Becslések szerint mintegy 240 ezer kis- és közepes vállalkozás ha időben nem lép, a szakadék szélére sodródhat. Főleg építőipari, lakatos, autós és asztalos vállalkozások, hiszen ezen a területen a legszigorúbbak az uniós feltételek.

Az Iposz célja az, hogy még időben olyan információkkal lássa el őket, amelyek alapján a csatlakozás előtt eleget tudnak tenni a többi között a munkavédelmi előírásoknak, a szociális juttatásokról szóló szabályoknak, a környezetvédelmi követelményeknek, az üzemméretekre, az alkalmazott gépekre, a technológiákra vonatkozó direktíváknak.

Ezek teljesítéséhez számos kisebb-nagyobb beruházást kell végrehajtani, amihez persze pénz kell. Ezért a tanfolyam rendszerű felkészítés során azokat az ismereteket is megkapják a résztvevők, amelyek alapján tudni fogják, hol, milyen feltételekkel juthatnak hitelekhez, milyen programokra pályázhatnak. Ez utóbbi már csak azért is fontos, mert az Európai Unió 2,5-3 milliárd euróval kívánja támogatni a magyarországi modernizációt. Aki elvégzi az Iposz tanfolyamát, azon túl, hogy erről írásos igazolást kap, fel lesz vértezve minden olyan ismeretanyaggal, amely később az Európai Unióban lehetővé teszi számára a legális működést, azaz a versenyben maradást az uniós konkurenciával.

A felkészítési program csaknem félmilliárd forintjába kerül az Iposznak. A projekt részeként létrehoznak majd egy informatikai rendszert. Első lépcsőben mintegy 120 vidéki ipartestülettel közvetlen számítógépes kapcsolatot alakítanak ki. Ezzel lehetővé válik, hogy a szervezet naponta értékelje és elemezze a bejövő EU-információkat. Terveik szerint az informatikai rendszer az év második felében már működni fog. Elképzeléseik között szerepel még, hogy a legfontosabb szakterületeken felkészítési tananyagot állítanak össze. Regionális szolgáltatóközpontok kiépítését is megkezdik.

A felkészítéssel párhuzamosan - közölte Szűcs György - az Ipartestületek Országos Szövetsége a húsz legfontosabb kézműipari szakmát képviselő mintegy tízezer vállalkozás körében felmérést végez. A "látlelet" arra keresi a választ, hogyan felelnek meg a kicsik az EU kihívásának. Erről jelentés készül a kormánynak, hogy a legfontosabb szakmákban milyen beruházási volumenre kell számítani, ha az uniós elvárásoknak és előírásoknak meg kívánnak felelni.

(Magyar Hírlap)