Csökkent a UPC működési vesztesége

Vágólapra másolva!
A holland United Pan-Europe Communications (UPC) kábeltévé-, internet- és telefonszolgáltató alapszintű működési vesztesége tavaly 162 millió euró volt az egy évvel korábbi 363 millió euró után.
Vágólapra másolva!

A kedden közzétett, nem auditált részleges adatok valamivel jobbak voltak, mint a vállalat februárban közzétett becslései, amelyek 185-195 millió euró hiányt jósoltak a pénzforgalmi egyenlegben (EBIDTA). A szezonálisan kiigazított eredmények nem tartalmazzák a szerkezeti átalakítások költségeit.

A UPC a nettó veszteségre vonatkozóan egyelőre nem közölt adatokat, az auditált eredmények közzététele csak azután várható, hogy a múlt havi törlesztési késedelmek nyomán előállt könyvelési problémákat megoldják. A hétmillió ügyfelet kiszolgáló legnagyobb európai kábelszolgáltató több mint 8 milliárd eurós nettó adósságot halmozott fel. Az ügyfélkör-kiépítés és piacmegdolgozás költségei miatt a vállalat eddig még sohasem ért el profitot. Nehézségei a legnagyobb brit kábelszolgáltató, az NTL nehézségeihez hasonlíthatók, amelynek adóssága 17 milliárd dollár, és hétfőn nem tudott törleszteni egy esedékes kamatot.

A UPC nem auditált bevétele tavaly 1,379 milliárd euró volt az egy évvel korábbi 1,0 milliárd után. A súlyos adósságterhekkel küzdő vállalat február elején közölte, hogy 7,5 milliárd eurónyi kötvényét és elsőbbségi részvényét új törzsrészvényre akarja váltani. A tárgyalások azonban hónapokig tarthatnak. A veszteséges kábelszolgáltató március elsején nem fizetett ki egy esedékes, 113 millió eurós kamatrészt. A hitelező bankok azonban június 3-ig újabb haladékot adtak.

A UPC-t február közepén kivették az amszterdami értéktőzsde vezető indexéből, az AEX-ből, miután a cég nettó adóssága meghaladta vagyonát. A cég papírja kedden késő délelőtt 5,88 százalékos veszteséggel 0,16 euró volt Amszterdamban. A UPC-részvény 2000 elején még 80 eurós csúcsponton járt.

(MTI)

Ajánlat:

UPC

Korábban: