Derűlátó uniós cégvezetők

Vágólapra másolva!
Hathónapos csúcsot ért el márciusban a gazdasági szereplők összesített hangulatindexe a valutaunióban; ezen belül a vállalatvezetők jóval optimistábbak, mint egy hónappal korábban voltak, míg a fogyasztók változatlanul ítélik meg a gazdaság kilátásait - közölte szerdán az Európai Bizottság. A hangulat javulását az élénkülő exportpiacok okozzák.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság összesített bizalmi indexe a februári 99,3-ról márciusban 99,5-re emelkedett; a mutató 100 pont feletti értéke azt jelentené, hogy a gazdasági szereplők többsége derűlátó. A vállalatvezetők bizalmi indexe -11-re emelkedett -14 ről egy hónap alatt, míg a lakosság indexe -9 marad.

A Bloomberg hírügynökség emlékeztet: a valutaunió kivitelének ötöde az Egyesült Államokba irányul, ahol egy hétfői felmérés szerint 14 éve nem látott ütemben bővült az ipari rendelésállomány.

A valutaunió gazdasági kilátásai szempontjából kedvező az is, hogy - a várakozásokkal szemben - februárban már harmadik hónapja nem nőtt a munkanélküliek száma: az unió statisztikai hivatala szerdán közölte, hogy az állástalanok aránya továbbra is 8,4 százalékos.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Európai Bizottság

Korábban:

Váratlanul nőtt az uniós infláció
(2002. április 2.)