A Lukoil a Mol-lal versenyez a román piacon

Vágólapra másolva!
A legnagyobb orosz olajvállalat, a Lukoil romániai üzemanyag-értékesítő hálózatának jelentős bővítését tervezi: az orosz cég 2004 végéig kétszáz új benzinkútat építene. Korábban a Mol közölte: célja a második legnagyobb romániai kúthálózat kiépítése. A Lukoil azt is bejelentette, hogy hosszabb időre bezárja romániai olajfinomítóját.
Vágólapra másolva!

Az orosz olajcég romániai leányvállalatának pénzügyi igazgatója a Ziarul Financiar című lapnak elmondta, hogy a Lukoil 2004 végéig közel kétszáz új benzinkutat akar nyitni. A beruházásra 130 millió dollárt szánnak. A Lukoilnak tavaly év végén húsz kútja volt Romániában. Az idén már tíz újat avattak, és a tervek szerint az év végéig legkevesebb száz állomás tartozik majd a hálózathoz.

Az orosz cég számítása szerint a román piacon érdemes befektetni, mert a 22 millió lakosú Romániában jelenleg az egy lakosra jutó évi gépkocsiüzemanyag-fogyasztás 130 liter, míg Közép- és Kelet-Európában átlagosan 400 liter.

Romániában jelenleg közel 1900 benzinkút üzemel. A román állami olajipari vállalat, az SN Petrom saját hálózatában 675 kút van, a nagyságra második hálózatot a holland-brit Shell üzemelteti 81 kúttal, utána az SN Petrom érdekeltségébe tartozó Rompetrol következik nyolcvan kúttal. A külföldi társaságok sorában a második hely a magyar Mol-é, amelynek jelenleg 42 töltőállomása van Romániában; az osztrák OMW-nek 34, az olasz AGIP-nak 22 kútja van.

A külföldi társaságok közül a Mol és az OMW jelentett be korábban nagyszabású fejlesztési terveket. A Mol azzal számol, hogy 5-10 éven belül 10 százalékosra növeli piaci részesedését a jelenlegi 2,3 százalékról, és 100-110 kúttal a nagyságra második romániai hálózatot építi ki.

(MTI)

Ajánlat:

Lukoil

Mol

Korábban:

Mol: cél a második hely Romániában
(2002. február 26.)