Irán nem veti be az olajfegyvert

Vágólapra másolva!
Kizárta az olajfegyver bevetését az Egyesült Államok ellen szerdán Kamal Harazi iráni külügyminiszter Moszkvában, és bejelentette, hogy országa nem állítja le egyoldalúan az amerikai olajszállításokat. Harazi ugyanakkor megjegyezte, hogy az embargó megfelelő összehangoltsággal hatékony eszköze lehetne a nyomásgyakorlásnak az izraeli-palesztin konfliktusban.
Vágólapra másolva!

Az olajembargó ötlete - csaknem harminc év után először - a Kuala Lumpurban tartott hét eleji iszlám értekezleten merült fel, ahol elsősorban az iraki küldött szorgalmazta az Izraelt támogató országok olajellátásának felfüggesztését. Mértékadó térségbeli források, élükön Szaúd-Arábiával azonban már akkor gyakorlatilag elvetették az indítványt. A határidős nyersolaj ennek ellenére a hét első felében hat havi csúcspontokra, 28 dollár fölé szökött a szabadpiacon, pusztán az embargó említésére.

Harazi, aki a kaszpi-tengeri olajkincs megosztásáról tárgyal Moszkvában, a Reutersnek szerdán azt mondta: ez nem olyan döntés, amelyet egyetlen ország meghozhatna, hanem erről a muzulmán olajtermelő országoknak együtt kell dönteniük. Az iráni külügyminiszter szerint ugyanakkor az olajbomba hatékony fegyver lehetne az izraeli-palesztin konfliktusban.

A Reuters kommentárja szerint azonban az iraki ötletet már az kudarcra ítélte, hogy Szaúd-Arábia a héten elutasította a részvételt bármiféle olajembargóban. Az OPEC már 2000 novemberében - akkor is szaúdi kezdeményezésre - nyilatkozatban zárta ki az olajfegyver bevethetőségét.

A globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent nyersolaj legközelebbi, májusi határideje 8 centes nyereséggel 27,35 dollár volt szerda délután a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).

Loyola de Palacio, az Európai Unió bizottságának energiaügyi biztosa csütörtökön azt mondta, hogy a kőolajexportőr kartell nem akarja fegyverként bevetni az olajat, és továbbra is a korábban megszabott 22-28 dollár között kívánja tartani a több olajfajtából számított referenciaárat.

(MTI)

Ajánlat:

OPEC

Korábban:

Irak és Irán bevetné az olajbombát Izrael ellen
(2002. április 2.)