A férfiak 40 százalékkal jobban keresnek a nőknél

Vágólapra másolva!
A férfiak mintegy 40 százalékkal keresnek jobban, mint a nők - a Gordio Tanácsadó Kft. legfrissebb felmérése szerint. A csoport a felmérést tavaly decemberben végezte 8500 fő megkérdezésével. A felmérésben a férfiak 138 262 forint nettó havi átlagjövedelemről, a nők 94 356 forintról adtak számot.
Vágólapra másolva!

A tanulmány szerint a fizetések mértéke a férfiaknál minden életkorban meghaladja a nőkét. Az erősebb nem 18-25 éves "legszegényebb" korosztálya ugyanis havi nettó 114 812 forintot keres, ami csaknem 9 ezer forinttal haladja meg a "leggazdagabb", 56-65 év közötti nők havi jövedelmét.

A Gordio felmérésében rámutat arra is: a férfiak fizetéseinél az életkorral haladván nem a nőkére jellemző fokozatos növekedés jelentkezik. A 36-45 éves korosztálynál idősebb férfiaknál egyre nagyobb mértékű csökkenés figyelhető meg.

A tanácsadó cég szerint ez a jelenség a rendszerváltozást követő új gazdasági feltételekkel magyarázható, amelybe az akkor 30-as éveik közepében járó férfiak nehezebben illeszkedtek be, mint a nők. A gyengébbik nem a tapasztalatok szerint ugyanis nyitottabb a technikai újdonságokra, bátrabban használja például az internetet is.

A férfiak és a nők fizetése között a legnagyobb különbség Budapesten mutatkozik, ahol 56 ezer forint a havi nettó jövedelmek közötti differencia, a legkisebb pedig az Alföldön, ahol 28 ezer forint a különbség - olvasható a tanulmányban.

(Üzleti Negyed - MTI)

Ajánlat:

Gordio

Korábban:

A vezető cégekben nem vezethetnek nők
(2001. december 5.)

A nők zöme kényszerből lett vállalkozó
(2000. augusztus 16.)