Romokban Izrael idegenforgalma

2002.04.29. 14:58

A már-már háborús helyzet miatt mélypontra zuhant az izraeli turizmus. Januárban még voltak ugyan néhányan, akik a közel-keleti országban töltötték el szabadságukat, de mostanra szinte nullára esett a beutazás.

Izrael idegenforgalmában a veszteségeket már jó ideje dollármilliárdokban mérik. A külföldiek közül az utóbbi hetekben legfeljebb csak egy-egy rokon vagy üzletember vállalkozik arra, hogy Izraelbe utazzon. A magyar utazási irodák nem kínálnak utakat, a Külügyminisztérium hivatalos állásfoglalása óta - nem ajánlja a kiutazást Izraelbe - ezt nem is tehetnék.

A kiutazás szinte megszűnt. Hóka Péter, a Chemol Travel, az Izraelbe utaztató ismert hazai iroda vezetője szerint már tavaly szeptember óta ez a helyzet, a turisták egyelőre elpártoltak Izraeltől. Jeney Dóra, a Bibliai Utak Utazási Iroda vezetője is megerősítette, hogy jelenleg nincs utasuk Izraelben, és egyelőre nem is szerveznek oda utat.

A magyarországi izraeli követség adatai szerint a turizmus visszaesése már tavaly megkezdődött. Az idegenforgalomban 2001 végére már 60-70 százalékkal kisebb adatokat mutattak a statisztikák, mint egy évvel korábban. A palesztin terrorakciók és az izraeli katonai válaszcsapások pedig az idei év elejétől gyors ütemben szaporodtak. Logikus következményként a turizmus ezekben a hetekben gyakorlatilag megszűnt Izraelben és Ciszjordániában, ami persze az ottani vállalkozások tömeges csődjét hozza magával. Csak egy adat: Jeruzsálemben fél év alatt húsz hotelt zártak be. Alighanem a turizmus megszűnése volt a fő ok abban, hogy a tavalyi az izraeli gazdaság egészének legrosszabb éve volt 1953 óta.

Iván Gizella

(Magyar Hírlap)

Korábban:

A válság miatt kilátástalan helyzetbe került a palesztin gazdaság
(2002. április 04.)