A választásokra mindig érzékeny volt a tőzsde

Vágólapra másolva!
A tőzsdei árfolyamok - akárcsak a négy évvel ezelőtti parlamenti választások alkalmával - érzékenyen reagáltak a választópolgárok akaratára. Nyolc éve a két forduló között négy százalékkal csökkent a BUX. Négy évvel később a második fordulóra a tőzsde 8 százalékkal esett, majd további 11 százalékkal zuhant. A mai, hétfői napon a választások első fordulója utáni első kereskedési napon nyitáskor máris több mint négy százalékkal szárnyal a BUX.
Vágólapra másolva!

A rendszerváltozás után a Budapesti Értéktőzsde (BUX) árfolyamának alakulása megmutatta, hogy a forró tőke, a külföldi és a hazai befektetők egyaránt mennyire érzékenyek az éppen hatalmon lévő politikai elit jellegére. Ebből a szempontból nem érdemes az ország első demokratikus választását vizsgálni, hiszen akkoriban még nem volt Magyarországon tőzsde (a BÉT 1990. június 21-én nyitotta meg kapuit). Az azt követő választások alkalmával azonban minden esetben esett a BUX.

A Budapesti Értéktőzsde megalakulása utáni első választás, 1994

A nyolc évvel ezelőtti, május 8-i választások előtt a tőzsde lassú, de folyamatos csökkenéssel jelezte, hogy a befektetők kivárnak. Egy hónapos egyenletesnek mondható mozgással a BUX nyolc százalékot esett a választás napjára.

A befektetői várakozásokat nem lepte meg a választás eredménye: elemzői vélemények szerint a gazdaság veszélyes, majdhogynem kilátástalan helyzetének köszönhetően a budapesti tőzsdeindex a választások második fordulójára további 4 százalékot esett.

Javuló gazdaság - megnövekedett érzékenység, 1998

Az 1998-as esztendőre a befektetők szemében is vonzóbb lett a magyar piac. A térség befektetési rizikója csökkent, a gazdaság egyenletesen növekedett. Ennek eredményeképpen a (elsősorban külföldi) befektetők nagy várakozásokkal tekintettek a május 10-i választások elé. Az erősödő kormányváltó hangulat eredményeképpen a választás napjáig a tőzsdeindex lassú, hektikus mozgással, három százalékkal esett.

Mikor az eredmények napvilágot láttak, a piac azonnal reagált: két napig erőteljesen esett először öt, majd további 3,5 százalékot. Ekkor a BUX kisebb kilengésekkel szinten maradt a választások második fordulójáig (május 29.), amikoris a Fidesz győzelemre reagálva napon belüli nyolc százalékot zuhant, majd - bár lassabban, de tovább esett. Ennek következtében a választások második fordulója utáni negyedik napra a BUX eredeti értékéből (választások első fordulójakor mért érték) majdnem húsz százalékot vesztett. Ezt a következő napokban a piac erőteljes konszolidációja követte, a BUX több mint tíz százalékot emelkedett.

Meglepetésszerű eredmények - erőteljes hossz a tőzsdén, 2002. április 8.

A múlt vasárnapi választás meglepő eredménnyel zárult. Az ország összes közvélemény-kutatója jelentős Fidesz-győzelmet prognosztizált április 8-án, erre azonban az események rácáfoltak. Tíz százalékpontos Fidesz győzelem helyett egy százalékpontos MSZP előnyt mutatott a szavazatszámlálás eredménye. A legvalószínűbb szcenárió szerint idén az MSZP alakíthat kormányt az SZDSZ-el. A hírre a piac több mint négy százalékos pluszban nyitott.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Budapesti Értéktőzsde

Tőzsde
(az Üzleti Negyed rovata)

Korábban:

Derűlátó a piac az első forduló után
(2002. április 8.)

Szárnyal a tőzsde
(2002. április 8.)