Beismerő vallomást tesz az Andersen könyvelője

Vágólapra másolva!
Beismerő vallomást tesz David Duncan, az Arthur Andersen könyvelője, akit azzal vádolnak, hogy megsemmisítette az Enron számláit, a BBC forrásai szerint. Duncan, aki a Kongresszusi meghallgatás alatt hallgatott, most együttműködik a szövetségi ügyészséggel, mondta a BBC-nek egy, az ügyben érintett illetékes.
Vágólapra másolva!

A könyvelőt januárban rúgták ki az Andersentől, mert gyanították, hogy ő rendelte el több ezer dokumentum megsemmisítését, hogy ezzel akadályozza a nyomozást a csődbe jutott energiaóriás ellen. A BBC szerint az iratmegsemmisítés volt a fő oka annak, hogy az Egyesült Államok igazságszolgáltatása bűnvádi eljárást indított a könyvvizsgáló cég ellen. Duncan a várakozások szerint az igazságszolgáltatás akadályoztatása vádpontban fog beismerő vallomást tenni a houstoni körzeti bíróságon.

Az Andersen volt vezérigazgatója, Joseph Berardino, azzal akarta megmenti a céget, hogy a felelősséget teljes egészében Duncanre terheli. A bűnösség beismerése az Andersen részéről viszont nem menti meg a céget a megsemmisüléstől, írja a BBC. A szövetségi per mellett meg kell még küzdeniük azoknak a részvényeseknek a tömegével is, akik a könyvelő céget okolják az Enron bukásáért, és ezért feljelentést tettek.

A BBC információi szerint David Duncan az első, aki lepaktált az amerikai ügyészséggel. A botrány többi vezető szereplője, mint az Enron volt vezetője Kenneth Lay, és a pénzügyi vezető Andrew Fastow megtagadták a vallomást a Kongresszus előtt. Jeffrey Skilling, aki a céget rövid ideig vezette 2001-ben, nem hallgatott ugyan, viszont ártatlannak vallotta magát.

Hétfőn az összesen 28 ezer főt foglalkoztató Andersen 7 ezer alkalmazottját bocsátotta el.

Ajánlat: