A költségvetés módosítására lehet szükség

Vágólapra másolva!
A Napi Gazdaság számításai azt mutatják, hogy bármelyik nagy párt is alakítson kormányt a választások után, biztosnak tűnik, hogy a különböző ígéretek valóra váltása az államháztartás módosítása nélkül nehezen megvalósítható. Növeli a módosítás esélyét, hogy Medgyessy Péter is jó sok pénzt elígért a 100 napos tervben, aminek a felhasználására nem hagy teret a Fidesz-kormány kiköltekezése.
Vágólapra másolva!

Elkerülhetetlen a költségvetés rendbetétele - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak László Csaba, a szocialisták pénzügyminiszter-jelöltje. László szerint tarthatatlan, hogy több bevételi előirányzat elmarad a tavalyi tényleges teljesítéstől, mások pedig alig haladják meg azt. Ugyancsak lehetetlen az a helyzet, hogy a költségvetés általános tartaléka gyakorlatilag elfogyott, egy tavaszi árvíz esetén három homokzsákot sem lehetne odébb rakatni.

Arra a kérdésre, hogy szükségessé teszi-e a módosítást az első három hónapban felhalmozott hiány, László úgy válaszolt, hogy ellenzéki szerepből kicsi a rálátása az államháztartás tényleges alakulására. Az bizonyos, hogy néhány kiadási előirányzat - mint például a gyógyszerkassza - elszabadult, de a várható többletbevételek talán lehetővé teszik, hogy az előirányzat emelésével rendbe rakják az abszurd állapotokat.

A PM nem kommentálja a költségvetés módosításáról szóló találgatásokat, de Varga Mihály korábban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a féléves adatok ismeretében egymáshoz kell igazítani az előirányzatokat és a tényleges folyamatokat.

(MTI)