Nem számít költségvetési megszorításra a Kopint-Datorg

Vágólapra másolva!
A Kopint-Datorg Rt. az idén a tavalyinál alacsonyabb, 3-3,5 százalék közötti gazdasági növekedésre számít - hozta nyilvánosságra a kutatóintézet legfrissebb konjunktúrajelentését szerdán. A Kopint-Datorg szerint az idei infláció 5,5-6 százalék között lesz, és a választásokat követően nem lesz szükség jelentősebb költségvetési megszorításokra.
Vágólapra másolva!

A Kopint-Datorg prognózisa szerint idén az import gyorsabban növekszik az exportnál, így romlik a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg. A külkereskedelmi deficit 4-4,5 milliárd euró, a folyó mérleg hiánya 2 milliárd euró körül alakulhat, így a GDP-hez viszonyítva a deficit 3,1 százalékos lehet a tavalyi 2,2 százalék után. A szakértők szerint idén 0,1 százalékponttal, 3,4 százalékosra nőhet az államháztartás hiánya.

Köves András, az intézet tudományos vezérigazgató-helyettese elmondta: idén tovább lassulhat az ipari termelés és a kivitel növekedési üteme; az intézet szerint az első félévben az ipar kibocsátása nem változik, éves szinten pedig 4,3 százalékkal bővül. Az export 7,2 százalékkal, az import 8,4 százalékkal nőhet idén éves összevetésben.

A kutatóintézet szerint a beruházások várhatóan 4 százalékkal bővülnek, míg a nettó reálkeresetek 5 százalékkal emelkedhetnek.

Köves András hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaságban nincs olyan destabilizációs veszély, ami a választásokat követően jelentősebb fiskális megszorítást indokolna. A Kopint-Datorg számításai szerint a költségvetés bevételei alultervezettek, az intézet mintegy 100-110 milliárd forintos többletbevétellel számol.

(MTI)

Ajánlat:

Kopint-Datorg

Korábban: