Meglepő bejelentés a nyugdíjemelésről

Vágólapra másolva!
Éves szinten összesen 60-100 milliárd forintnyi, nyugdíjemelést javasol a kormány jövő hét keddi ülésén Varga Mihály pénzügyminiszter - hangzott el a tárca vezetőjétől a csütörtöki sajtótájékoztatón. Ez minimum 4,2, maximum 7 százalékos többlet-nyugdíjemelést jelentene. Varga szerint reálisan inkább 60 milliárd forintos pluszemelésre lehet számítani. A pénzügyminiszter szavaiból kiderült: nem pluszjuttatásról, hanem a törvényi kötelezettség teljesítéséről van szó.
Vágólapra másolva!

Javaslata szerint a nyugdíjasok két részletben kapnák meg a többletpénzt. Megközelítően a felét június 1-jétől, a másik felét pedig december 1-jétől folyósítanák. Az év elején tervezettnél nagyobb bérkiáramlás miatti többlet adó- és járulékbevételek biztosítják a szükséges pluszforrásokat.

Arra a kérdésre válaszolva, miért nem várják meg az első negyedéves végleges nettó átlagkereseti adatokat, a miniszter azt válaszolta: az elmúlt évben is hasonlóan jártak el, tehát a várható mutatók alapján korrigálták év közben kétszer a nyugdíjakat.

Varga szerint a szocialisták 13. havi nyugdíjemelésre vonatkozó ígérete nem jelent többletjuttatást, csupán azt kapnák meg az érintettek, ami jár nekik.

(Népszava)