Mégsem drágulhat a cigaretta az uniós csatlakozás után

Vágólapra másolva!
A kormány kezdeményezi az EU-csatlakozási tárgyalásainkon ideiglenes már lezárt adózási fejezetet újra megnyitását - mondta Tállai András, a pénzügyi tárca politikai államtitkára pénteken. Az ideiglenesen lezárt fejezet rendelkezései szerint 2004-re - az adótartam emelkedése miatt - a dohányárúk ára duplájára nőne.
Vágólapra másolva!

Tállai András elmondta, hogy a Külügyminisztérium hétfőn küldi el a javaslatot a bővítési munkacsoportnak, amely a dohánytermékek adóztatását és a szesz jövedéki adóját érinti.

Az államtitkár emlékeztetett: a dohánytermékek adóztatásával kapcsolatban Magyarország eddig nem kért derogációt, ami azt jelenti, hogy 2004-re, az uniós csatlakozás időpontjára el kell érni az Európai Uniós minimum jövedéki adószintet, ami a fogyasztói ár 57 százaléka. Ez azt jelenti, hogy a csatlakozás időpontjára 170 százalékkal kellene emelni a jelenlegi adószintet, vagyis a cigaretta átlagos fogyasztói ára megkétszereződne - mondta az államtitkár. Hozzátette: a cigarettaár ilyen mértékű felemelése két év alatt 2,4 százalékkal növelné az inflációt és ösztönözné a csempészforgalmat és a feketegazdaságot.

Figyelembe véve a társországok csatlakozási tárgyalásaikon elért eredményeit, Magyarország kezdeményezi, hogy ezt a minimum adószintet ne 2004-re, hanem a belépést követő negyedik évre érje el.

(MTI)

Ajánlat: