Csúcson a lakossági bizalmi index

2002.05.02. 11:49

A GKI Gazdaságkutató Rt. által - az EU támogatásával - végzett felmérés szerint márciusban az üzleti szféra és a lakosság várakozásai egyaránt javultak: az intézet szezonálisan kiigazított konjunktúra-indexe a tavaly nyár elejei szintre tért vissza. Az üzleti várakozások a 2001. egészére jellemző romlás után idén folyamatosan emelkednek, a lakossági várakozások pedig - folytatva a tavalyi folyamatos javulást - a valaha mért legnagyobb értéküket érték el.

Az üzleti szférán belül márciusban a kereskedelmi cégek várakozása jelentősen, az ipariaké kissé javult, az építőipariaké pedig minimálisan, de romlott. A kereskedelmi várakozások tovább javuló üzletmenetről és jelentősen erősödő megrendelési hajlandóságról számoltak be. Az iparban javult a termelési színvonal és a rendelésállomány megítélése, de az utóbbin belül az exportrendeléseké romlott. Az építőiparban a foglalkoztatási várakozások visszafogottabbá váltak.

Márciusban 8,5 ponttal, látványosan emelkedve eddigi legmagasabb szintjét érte el a lakossági bizalmi index. Még soha nem érezték ennyien, hogy az elmúlt 12 hónapban javult a pénzügyi helyzetük, s a lakosság a következő 12 hónapban is ennek folytatódására számít. Márciusban határozottan alacsonyabb áremelkedésről számoltak be a válaszadók, mint korábban, s az inflációs várakozásaik is mérséklődtek. Az emberek a munkanélküliek számának csökkenésére számítanak. Kissé erősödött a lakosság vásárlási kedve: többen tartják kedvezőnek az alkalmat tartós fogyasztási cikkek vásárlására, mint korábban, s a következő 12 hónapban többen tervezik ilyen kiadásaik növelését, mint eddig. Márciusban minden eddiginél többen jelezték, hogy kedvező az alkalom a megtakarításra. A megtakarítók száma nem változott, a hitelt felvevők aránya azonban erőteljesen nőtt az előző hónaphoz képest.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

GKI

Korábban:

A reálkeresetek 11,4 százalékkal nőttek
(2002. március 22.)