Brüsszel nem változtat az agrártámogatás mértékén

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság úgy látszik, hogy hajthatatlan a jelentkező országok agrártámogatását illetően, ugyanis a tagoknak legutóbb szétküldött álláspont-tervezetben változatlanul az uniós szint negyedét ígérik a csatlakozni szándékozóknak - írta a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli bizottság nem változtatott lényeges dolgokon a legutóbb szétküldött állásponttervezetében, annak ellenére, hogy annak több pontját is élesen bírálták a tagországok saját versenypozíciójukat féltve. A bizottság továbbra is az uniós jövedelemtámogatás 25 százalékát javasolja a tagjelölteknek a csatlakozás első évében, amely csak 10 év alatt érné el az EU jelenlegi szintjét.

A Magyarországra vonatkozó részben apró, ám kedvező módosítást jelent, hogy a bizottság 5,4 százalékra megemelte a szántóföldi növények esetében javasolt korábbi terméshozamot. Ennek az a jelentősége, hogy a közvetlen jövedelemtámogatás mértékét a terület és az átlagterméshozam szorzata adja. Az emelés ellenére még mindig 11 százalékkal marad el a bizottság javaslata a magyar igényektől.

Brüsszel érintetlenül hagyta a korábban megismertetett cukorkvótát, azonban a tejágazatnál negatív irányban tettek javaslatot: a feldolgozóiparnak szállított tej mennyisége érintetlen maradt ugyan, azonban csökkentették a közvetlen felhasználásra kerülő tej kvótáját.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

A brüsszeli pénz nem az elmaradást konzerválná
(2002. március 19.)

A teljes uniós agrártámogatás növelné az egyenlőtlenséget
(2002. március 18.)

Egyenlő elbánást vár az uniótól Magyarország
(2002. február 2.)