Nem jut hitelhez Argentína

2002.11.15. 8:10

A Nemzetközi Valutaalap továbbra is szigorú takarékossági és adóprogram bevezetéséhez köti Argentína segélyezését. A szervezet küldöttsége argentínai vizsgálódásai végén közölte: a valutaalap nem nyújt hitelt a súlyos adósságválsággal küzdő országnak, amíg Buenos Aires nem fogadja el a piaci liberalizációhoz szükséges reformokat.

Jorge Remes Lenicov argentin gazdasági miniszter ígéretet tett, hogy további erőfeszítéseket tesznek az IMF igényeinek teljesítése érdekében. Argentína több mint 20 milliárd dolláros tőkeinjekcióra számít a nemzetközi szervezettől.

Az első negyedévben hivatalos adatok szerint az infláció 10 százalékos volt, a fogyasztóvédelmi szövetségek szerint viszont az átlagos háztartás fogyasztói kosarába kerülő cikkek ára 60 százalékkal nőtt, míg a jövedelmek a korábbi szinten maradtak.

Argentínában január óta 100 ezer üzletet zártak be, és 1,4 millió betétes, akik dollárjukat bankszámlán tartották, valutájukért már csak mintegy 65 százalékkal kevesebb pesot kapnak, mint a valutatábla megszűntetése előtt.

(MTI)

Ajánlat:

IMF

Korábban:

Hitelhez jutott Argentína
(2002. március 29.)

Beindult a bankóprés Argentínában
(2002. március 13.)