Privatizált állami gazdaságokhoz kerülhet a MiZo

Vágólapra másolva!
Egyre világosabbá válik a MiZo-Baranyatej Rt. megvásárlása iránt érdeklődő magyar vevők kiléte. A cégbírósági adatokból kiderül, hogy privatizált állami gazdaságok cégeinek konzorciuma szeretné felvásárolni a Mizót a Parmalat és a Sole elől, hacsak a szintén konkurens Friesland közben nem köt csődegyezséget a hitelezőkkel - írta a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az agrárcégek eladását végrehajtó és azokban résztulajdonos MFB hajlandó lenne hitelt nyújtani a konzorciumnak a MiZo megvásárlásához és működtetéséhez. A Napi Gazdaság információi szerint nemrégiben cégvásárlással biztosította szövetségét a MiZo megvétele érdekében egy, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) portfóliójában lévő, részben privatizált állami agrárcégek érdekeltségeiből álló konzorcium.

A kormány a volt állami gazdaságok részbeni eladásához rendkívül kedvezményes hitelt nyújtott a privatizációt intéző MFB-n keresztül, most pedig hét ilyen társaság három cégét lenne hajlandó hitelezni a MiZo esetleges megvásárlásakor. Az MFB a korábban eladásra kijelölt állami tulajdonú agrárcégeket már értékesítette az erre vonatkozó jogszabály szerint, miután a társaságok az ÁPV Rt.-től térítésmentesen hozzákerültek. (Tavaly év végéig a 12 cégből 11 kelt el.) Az új tulajdonosoknak - akik között a régi dolgozók mellett a döntő pozíciókban kormányhoz közel álló személyek találhatók - már a vételhez összesen 13 milliárd forint hitelt adott az állami bank, húszéves futamidőre, háromszázalékos kamattal, kétéves törlesztési moratóriumot biztosítva.

A napokban újabb 17 milliárd forintot folyósított az MFB a privatizált agrárcégek vevőinek, szintén húszéves futamidőre, de hétszázalékos kamattal. Van egyébként olyan társaság, ahol ennek segítségével tudtak hozzákezdeni a tavaszi munkákhoz. A MiZo elvásárlására aspiráló hét, egyebek mellett tejtermeléssel is foglalkozó társaság további hitelt kért az MFB-től a felszámolás sorsára jutott tejipari cég megvételéhez. A 12 milliárdos összegből a nagyobb részt a MiZo eszközeinek megvásárlása, a kisebbet feltehetően a MiZo forgóeszköz-finanszírozása tenné ki.

A Napi Gazdaság megkereste az MFB-t a tranzakció részleteiről, de mivel folyamatban lévő ügyről van szó, semmiféle felvilágosítást nem kívántak adni. A hét cég három - egyenként hárommilliós tőkéjű - érdekeltségén keresztül szeretné megszerezni a MiZót, amelynek kikiáltási ára 7,5 milliárd forint volt. A három cég a már korábban ismertté vált Détej Kft., valamint a Népszabadság által tegnap megnevezett Agro-Vital Kft. és a CE-GÖD Kft. A márciusban alapított Détejben a Dalmand Rt. többségi, a céget az MFB-től megvásárló Dalmandinvest pedig kisebbségi tulajdonos. A Napi Gazdaság információi szerint az Agro-Vital magánszemély tulajdonosai nemrégiben a Szombathelyi Tangazdaság Rt.-nek és a pápai Agroprodukt Rt.-nek, illetve a Lajta-Hanság Rt.-nek és a Sárvári Mezőgazdasági Rt.-nek adták el 50-50 százalékos tulajdonrészüket.

A cégbírósági adatok szerint a napokban bejegyzett CE-GÖD Kft. tulajdonosa a ceglédi székhelyű DPMG Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Rt. és a Gödöllői Tangazdaság Rt., 60-40 százalékos arányban. Ha a három cégnek az MFB biztosítja a MiZo felvásárlásához és működtetéséhez szükséges pénzt, akkor a konzorcium komoly vetélytársa lehet a Parmalatnak és a Solénak, ugyanakkor az egész ügylet okafogyottá válhat, ha a MiZónál tető alá hozza a csődegyezséget a Friesland, amely így a MiZót még az árveréses eladás előtt megszerezheti.

(MTI)

Ajánlat:

Mizo

Korábban:

MiZo: Ez a harc lesz a végső
(2002. április 10.

Elkelhet a MiZo
(2001. október 4.)

Nyereséges a MiZo
(2002. március 5.)