Újabb repülőgép-katasztrófa - zuhanó tőzsdeindexek

Vágólapra másolva!
Zuhanni kezdtek a fő európai és amerikai tőzsdeindexek azután, hogy egy repülőgép csütörtök délután belecsapódott egy milánói felhőkarcolóba. A részvények közül a légitársaságok részvényárfolyama csökkent leginkább. A hír tovább drágította a nyersolaj, valamint az arany árfolyamát is. A kezdeti pánikot azonban enyhe megnyugvás követte a hírre, hogy a katasztrófa nem egy újabb terrorhullám kezdete. Az indexek kezdtek visszaállni a balesetet megelőző szintre. 
Vágólapra másolva!

Az észak-olasz városban egy "Air Commander" típusú kisgép csapódott a milánói Pirelli épületbe. Az eset következtében a felhőkarcoló felső emeletei lángokban álltak. A sokkoló hír hallatán a frankfurti Dax-30 79 pontos, másfél százalékos mínuszba lendült a korábbi 30 pont körüli veszteségből, a Nasdaq Composite 18 pontos, 1 százalékos, a Dow Jones 75 pontos, 0,74 százalékos mínuszban járt a korábbi, enyhébb veszteségek után.

Az eseményeket a légitársaságok papírjai sínylették meg leginkább. Az American Airlines anyavállalata, az AMR 4 százalékot, a US Airways 6 százalékot zuhant. A tőzsdén kívüli kereskedésen az olasz Alitalia 3 százalékot, a Telekom Italia 2 százalékkal ért kevesebbet.

A történtek után egy órával a piacok megnyugvásával a Dax-30 mínusza 66 pontra enyhült. A Nasdaq 14 pontos, a Dow már csak 59 pontos mínuszban járt.

Tovább drágult a nyersolaj is. A globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent júniusi határideje a korábbi, 25 centes erősödés helyett a bejelentés után 50 centes nyereséggel 25,88 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) csütörtöki késői forgalmában. A pánik első hullámai után azonban már csak 40 centes nyereséggel 25,78 dollár volt az IPE-n.

Az eseményekre érzékenyen reagált az arany árfolyama is. A sárga nemesfém több mint 3 dollárral ugrott meg Londonban. A fém unciája 3,35 dolláros erősödéssel 305,15 dollár volt a londoni fémtőzsdén a hír vétele után. Az események után egy órával azonban már csak 1,75 dolláros nyereséget mutatott 303,55 dolláros árfolyamon.

Ha balesetről van szó, érthetetlen, hogy miért van ekkora hatása a piacokra. Ha nem balesetről volt szó, úgy a helyzet nagyon komoly - mondta el a BBC-nek az Olasz Nemzeti Bank egyik vezető elemzője.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Tovább kísért szeptember 11-e
(2002. március 26.)