Nem lesz olajfúrás Alaszkában

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok szenátusa visszautasította George W. Bush amerikai elnök alaszkai olajfúrásokra tett indítványát. A javaslat szerint fúrótornyokat kellene létesíteni az északi-sarki természetvédelmi területének egy 2 ezer holdas részén.
Vágólapra másolva!

Bush elnök energiaprogramjának legfontosabb része az olajkampány volt, ami arra irányult, hogy az Egyesült Államok energia-kitermelése függetlenebbé válhasson. Az ellenzők szerint viszont a régió vadvilágát veszélyeztette volna a terv megvalósítása -írja a BBC.

A szenátusi döntésre reagálva az elnöki szóvivő kifejtette: Amerika elvesztette a lehetőséget, hogy függetlenebbé válhasson az idegen forrásoktól. Ez a terv, érvelt az adminisztráció, nem csak az energiaiparnak lett volna kedvező, de növelhető lett volna a nemzetbiztonság is. Amerikának nem kellene olyan ellenséges országok termelésére hagyatkozni, mint amilyen Irak is, mondta a szóvivő.

Környezetvédelem-Politika, 1:0

A szenátus döntése kedvezőtlenül hat a Bush adminisztráció erőteljesen népszerűsített nemzeti energiaprogramjára - írja a BBC. Sokak szerint az energiaipart támogató Bush a környezetvédelem köntösébe csomagolta programját.

Az alaszkai tervezetet a republikánusoknak nem sikerült megszavaztatnia a szenátusban jelenleg uralkodó erőviszony egyensúly miatt. Ezzel az elfogadást meghiúsító demokraták gyakorlatilag kimondták a halálos ítéletet a Bush-energiaprogram legjobban vitatott fejezetére.

Az elnök szakértői szerint ugyanis 16 billió hordó olaj hozható fel a föld mélyéből. Ezzel szemben a terv ellenzői azt állítják, hogy a terület kapacitása 3,2 billió hordó körül van. Ez nem elég ahhoz, mondták, hogy jelentős mértékben csökkentse az Egyesült Államok energiaiparának külföldi forrásoktól való függőségét.

8 millió négyzetméter sorsa forgott kockán

Az Alaszka észak-keleti partján fekvő mintegy 2 ezer hektáros természetvédelmi terület, az Arctic National Wildlife Refuge 1980 óta érintetlen. A védett állatok közül jegesmedvéknek, szarvasoknak, és több-száz vándormadár fajnak ad otthont.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

ANWR

Korábban:

Bush: adócsökkentés a környezetért
(2002. február 15.)