Csökken a gyermekhalandóság - nő a lakossági jövedelem

Vágólapra másolva!
Magyarországot csak Szlovénia és Csehország előzi meg a Világbank által készített elemzés szerint az egy főre jutó nemzeti jövedelem (GNI) terén a közép- kelet-európai országok körében - adta hírül a Világgazdaság. A felmérésből az is kiderül, hogy a legdinamikusabb növekedést hazánk könyvelheti el.
Vágólapra másolva!

A 2000. évre erősen felgyorsult a közép- és kelet-európai országok gazdaságának növekedése, megközelítve a Délkelet-Ázsiában tapasztalt szintet. Az ipar szerkezeti problémái következtében azonban a világon itt a legnagyobb az egy főre eső energiafogyasztás és a fajlagos szén-dioxid-kibocsátás.

Az elemzés hosszan taglalja, hogy a felzárkózó régiók egyes társadalmi mutatói ugyan közel kerültek az uniós szinthez, azonban az utóbbi időben egyre inkább tágult a rés a két térség között. A felzárkózó államokban újra növekedett a gyermekhalandóság, egyre kevesebben fejezik be iskolai tanulmányaikat és a szegénység is nőtt. Ez elsősorban a Balkánra és a szovjet utódállamokra igaz.

A Világbanki elemzés kimutatta, hogy az ezer gyermekre eső halálozások száma tekintetében Románia vezet (23), de Magyarország is az élbolyhoz tartozik (11). Az ezer főre eső vezetékes és mobiltelefonok számában Csehország áll az élen (802). E tekintetbven hazánk a harmadik, 674 készülékkel.

A szegénység tekintetében komoly eredmények születtek: a térség országaiban a várható élettartam az elmúlt negyven év alatt 20 évvel növekedett, a felnőtt írástudatlanok száma ugyanezen időszak alatt 25 százalékra csökkent (47 százalékról), az utóbbi tíz évben pedig húsz százalékkal emelkedtek a lakossági jövedelmek - áll a jelentésben.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Világbank

Jövedelemcsoportok, adómértékek
(Az Üzleti Negyed összeállítása)