Újabb "terrorcsomag" a kongresszus előtt

Vágólapra másolva!
A szeptember 11-ét követően megszavazott 40 milliárd dolláros rendkívüli "terrorcsomag" után a múlt héten ismét költségvetési injekcióért folyamodott ifjabbik George Bush. Az elnök ezúttal 27 milliárd dollárt igényel a kongresszustól. Bushnak azonban nincs könnyű dolga, a honatyák mostanában a korábbinál jobban aggódnak a költségvetés helyzetéért.
Vágólapra másolva!

A városaik felett nap mint nap elhúzó vadászgépek robaja mára mindennapi rutinná változott az Egyesült Államok lakossága számára. Mint ahogy a terrorizmus elleni háború, illetve az azzal párhuzamosan a repülőtereken, kormányzati épületekben, múzeumokban, utcán bevezetett drákói szigor is. Mindez persze - s ezzel a lakosság kevésbé van tisztában - korántsem olcsó mulatság.

Olyannyira nem, hogy ifjabbik George Bush a szeptember 11-e után megszavazott 40 milliárd dollárhoz a múlt héten újabb 27 milliárdot igényelt a költségvetés felett őrködő kongresszustól. Az elnöknek ugyanakkor nincs könnyű dolga, a mára korábbi patriotizmusukból sokat leadott honatyák újra a büdzsé kérlelhetetlen védelmezőinek szerepét játsszák.

Bush mindenesetre egyedül az afganisztáni hadműveletekre 6,4 milliárd dolláros pótlólagos forrást kíván megszavaztatni, ami ismét jelentősen növelné az amúgy is igencsak elengedett, 338 milliárd dollárra rúgó honvédelmi költségvetést. Ehhez jönne az újonnan felállított és a Financial Times becslései szerint hamarosan 60 ezer főt foglalkoztató közlekedésbiztonsági hivatalra (TSA) szánt 4,7, a nemzeti gárdára kiadandó 4,1, valamint a szövetségi katasztrófavédelem rendelkezésére bocsátandó 2,8 milliárd dollár. A "kisebb", 2 milliárd dollár alatti tételeket nem is számolva.

A felettébb nagy étvágyú Bush-igény első olvasatban persze nem is nyerte meg a kongresszus többségének ízlését, aminek legalább három okát is fel tudják sorolni a hozzáértők. Egyrészt a honatyák attól félnek, a most jóváhagyandó költségterv szükségszerűen "el fog úszni": egyes számítások szerint a végleges számla akár a 35 milliárd dollárt is elérheti.

Ugyancsak a kongresszus ellenérzéseit növeli, hogy kevesen vannak meggyőződve a terrorellenes programra szánt pénzek hatékony felhasználásáról. Utóbbin egyébként a TSA felállítása sem segített: a hivatalra kezdetben csupán 1,3 milliárd dollárt tervezett költeni a Bush-kormányzat, ám úgy tűnik, a TSA végül akár 6 milliárd dollárjába is kerülhet az adófizetőknek.

A harmadik, ám legfontosabb faktor a duzzadó költségvetési hiány, amit különösen fájóvá tesz a kongresszus számára, hogy a büdzsé 1997 óta egyfolytában szufficites volt éves szinten. Nem úgy az idén, a pénzügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint a hiány már az első félévben elérheti a gigászi 133,6 milliárd dollárt, közel ötszörösét a tavalyi év hasonló időszakában regisztráltnak.

A költségvetés "elúszása" önmagában persze nem lenne aggasztó, ám néhány egyensúlyi makromutató romlásával egybefűzve negatív irányú gazdasági folyamatokat indíthat el. Különösen rosszul alakul egyébként a kereskedelmi, illetve a folyó fizetési mérleg, előbbinél az idénre 350 milliárd dolláros deficitet várnak, ami jelentősen hozzájárul az utóbbi komoly, a bruttó hazai össztermék (GDP) 3,9 százalékra várt hiányához.

(Maqgyar Hírlap)