A gáz-kérdés megoldásához nem szükséges áremelés

Vágólapra másolva!
A választásokat követően a vélhetően felálló MSZP-SZDSZ koalíció egyik elsődleges feladata a gázár-kérdés megoldása lesz. A Világgazdaság által megkérdezett szakértők szerint ez nem kizárólag a lakossági árak megemelésével érhető el. A Mol számára fontos, hogy minél hamarabb megoldás szülessen a gázüzletágról, mert az olajár-növekedés miatt rövidesen jelentősen emelkedhet a földgáz beszerzési ára is.
Vágólapra másolva!

A baloldali pártok választási sikere kedvező lehet a Mol számára, ugyanis az új kormány várhatóan nem avatkozik bele drasztikusan a piaci folyamatokba. A nemzeti olajtársaság számára döntő ugyanakkor, hogy a veszteséges gázüzletág eladására milyen koncepció születik az új kabinet részéről. A gázüzletág MFB-nek történő eladása vélhetően lekerül a napirendről, ehelyett előtérbe kerülhetnek a külföldi szakmai befektetők.

A Világgazdaság által megkérdezett szakértő szerint a leendő kormány mozgásterét három körülmény határozza meg. A jelenlegi árak nem fedezik a költségeket, ez pedig a Mol számára hosszú távon tarthatatlan állapot, a kérdés politikai vonatkozásai miatt nem valószínű, hogy áremelésre kerül sor, az olcsó árak pedig nem ösztönzik a fogyasztókat a racionálisabb felhasználásra, ami akár az ellátás biztonságát is veszélyeztetheti. A szakértő szerint ennek ellenére a problémát nem csak a gázárak drasztikus emelésével lehet orvosolni.

Dallos György, a Boston Consulting Group vezető tanácsadója a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott, hogy a közepes, és nagyfogyasztók körében a világpiaci árakhoz lehetne igazítani a hazai árakat, ráadásul ez a lépés a legtöbb érintett fogyasztó számára nem jelentene nagy változást, ugyanis számukra már 2000 őszén 43 százalékkal drágult a földgáz. Ez a lépés ugyanakkor a Mol számára jelentős bevételeket eredményezne, amellyel csökkenthető lenne a gázüzletág vesztesége.

A szakértő szerint emellett a gázüzletet terhelő közterhek átmeneti enyhítése, a szolgáltatóknak adott fogyasztói árkiegészítés, valamint a fogyasztás ésszerűsítése is lehetséges megoldás.

A Mol számára rendkívül fontos, hogy minél hamarabb megoldás szülessen, ugyanis az utóbbi hetekben tapasztalt olajár-emelkedés várhatóan a földgázbeszerzési árát is jelentősen növeli a közeljövőben.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Mol Rt.

Korábban:

Nem várható gázár-emelés
(2002. április 11.)