Az alternatívok szerint veszélyben a távközlési liberalizáció

Vágólapra másolva!
A távközlési liberalizációt leginkább fenyegető veszély az, hogy a tervezett referencia összekapcsolási ajánlatok (RIO) díjai miatt az alternatív szolgáltatók nem tudnak versenyképes áru szolgáltatásokkal megjelenni az üzleti előfizetői piacon - mondta Törő Csaba, az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének (ATSZE) elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Az elnök közölte, hogy ilyen összekapcsolási ajánlatot (RIO) a törvény értelmében a MATÁVnak és a helyi koncessziós távközlési szolgáltatóknak kell készíteniük azért, mert a távbeszélő piacon jelentős erővel bíró cégekként vannak definiálva.

Törő Csaba elmondta, hogy ismeretei szerint a MATÁV által kidolgozott összekapcsolási díjak átlagosan háromszor akkorák, mint az Európai Unióban alkalmazottak. Hozzátette: ha ezeket a díjakat a hírközlési felügyelet, illetve a hírközlési döntőbizottság elfogadja, akkor megáll Magyarországon a távközlés liberalizációja és az alternatív szolgáltatók kénytelenek lesznek abbahagyni tevékenységüket.

Az összekapcsolási díjak azért befolyásolják jelentősen a távközlési liberalizációt, mivel az egyes hálózatokat az ügyfelek érdekében a cégeknek össze kell kötniük, s a hívások indításáért és végződtetéséért a szolgáltatóknak díjat kell fizetniük egymásnak.

Az eseményen Szathmári Géza, az ATSZE társelnöke elmondta, hogy a MATÁV irreális kiadásokra akarja kényszeríteni az alternatív szolgáltatókat akkor, amikor megengedi számukra a MATÁV objektumaiba való betelepülést. Hozzátette: ahhoz, hogy egy alternatív szolgáltató elhelyezzen a MATÁV épületében egy, a hálózatok összekapcsolását lehetővé tévő távközlési szekrényt, 20 millió forint egyszeri díjat kellene fizetnie. Mivel egy alternatív szolgáltató hálózatát körülbelül 30 helyen kellene összekötni a MATÁV-éval, csak a betelepülés körülbelül egymilliárd forintjába kerülne az első betelepülőnek. További hátrányként megemlítette: a MATÁV azt akarja, hogy a következő betelepülővel a már az objektumban lévő alternatív szolgáltató egyezzen meg az eredetileg általa kifizetett költségek megosztásáról. Szathmári Géza úgy vélte: a MATÁV által kért összeg 10-20-szorosa a piaci áraknak.

Törő Csaba, aki egyben a Pantel Rt. vezérigazgatója is, az ATSZE elvárásait összegezve kifejtette: azt szeretnék, ha a jelentős piaci erővel bíró szolgáltatók költségalapon állapítanák meg az összekapcsolási díjakat. Hozzátette: az alternatív szolgáltatók azt várják a hatóságtól, hogy nyilvános vitára bocsássa a referencia összekapcsolási díjakat, s emellett a RIO-t terjessze ki a tranzit, az internet-célú, a zöldszám és a kékszám szolgáltatásokra is.

(Az [origo]-t és az Üzleti Negyedet kiadó Axelero Rt. a MATÁV-csoport tagja - a szerk.)

(MTI)

Ajánlat: