Vodafone: túl a 101 milliomodik előfizetőn

Vágólapra másolva!
A Vodafone brit távközlési konszern a március végén zárult 2001/2002-es üzleti évében 22 százalékkal 101,1 millióra növelte előfizetői számát világszerte, a piac azonban ennél is többet várt, és ez meglátszott a cég részvényén.
Vágólapra másolva!

Az idei év első három hónapjában 1,3 milliós volt a gyarapodás, az üzleti év egészében pedig 18,1 millióval nőtt az előfizetők száma. A legfontosabb európai piacokon az egy ügyfélre jutó forgalom állandó maradt. Az összbevételben az adatszolgáltatás forgalmának aránya tavaly 11 százalékra nőtt a korábbi 8 százalékról.

Bár a Vodafone vezérigazgatója szerint az ügyfélkör növekedése meghaladja a várakozásokat, a cég részvényei csütörtökön tovább estek a londoni tőzsdén, mert az 1,3 milliós előfizetői gyarapodást a piac - amely 1,9 milliós növekedést várt a negyedben - korántsem értékelte kedvezően.

A befektetők nem bíznak abban sem, hogy a kiábrándítónak tartott előfizetői adatokat az egy ügyfélre eső magasabb bevételekkel sikerül kompenzálni, hiszen ezek a negyedben nem növekedtek. Mivel az európaiak mintegy 70 százalékának már van mobiltelefonja, a piac figyelme határozottan az ügyfelekre eső bevételek alakulására irányul.

A Vodafone - amelynek főbb európai piacai a brit, a német és az olasz - 12 havi átlagbevétele egy felhasználóra Nagy-Britanniában és Olaszországban stabilan 400 dollár, illetve 307,8 dollár körül van, míg Németországban 5 euróval 289 euróra (258 dollár) csökkent.

(MTI)

Ajánlat:

Vodafone

Korábban