Bokros már a horvátoknál sem népszerű

Vágólapra másolva!
Valamennyi horvát szakszervezet keményen elítélte Bokros Lajosnak, jelenleg Ivica Racan horvát miniszterelnök tanácsadójának a minapi sajtónyilatkozatát, melyben felhívta a figyelmet a foglalkoztatottak jogait szabályozó törvények módosításának szükségességére. Bokros szerint erre a horvát gazdaság versenyképességének növelése érdekében van szükség.
Vágólapra másolva!

Bokros Lajos, volt magyar pénzügyminiszter, jelenleg a horvát miniszterelnök tanácsadója, a zágrábi Jutarnji listnek adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a munkaügyi törvény módosításával változtatni kell a foglalkoztatottak jogain. Ennek célja az, hogy a horvát munkanélküliek munkalehetőséghez jussanak, és az országnak rugalmas munkaerőpiaca legyen.

Horvátországnak számos más reform mellett mindenképpen változtatnia kell a munkatörvényen, mert a térségben Szlovénia után a horvátoknál a legmagasabbak a munkaköltségek, jócskán meghaladják a lengyelekét, a csehekét, a szlovákokét vagy a magyarokét. Rugalmasabb munkaerőpiac esetén a munkaadók olcsóbb munkaerőhöz jutnának, bejelenthetnék minden foglalkoztatottjukat és fizethetnék maradéktalanul az adót és a hozzájárulásokat.

Bokros magyar munkabér-csomagja

A kormány 1995-ben egyoldalúan korlátozta a nominálbérek emelkedését a költségvetés által finanszírozott szervezetekben, a magántulajdonban lévő vállalatok bérrendszerébe azonban nem avatkozott. Mivel azonban az állami és a magánszektor jelentős részben közös munkaerő-kínálaton osztozik, a magánmunkaadók is jelentős mértékben követték az állami bérpolitikát. A reálbérek ennek eredményeként 12 százalékkal csökkentek. A jövedelempolitikai reformok jelentősége az volt, hogy az 1995-ben 28 százalék fölé emelkedő inflációval 12 százalékkal csökkentette a reálbéreket, egyben helyreállította a versenyképességet, aminek következménye később, a két számjegyű exportnövekedés volt.

Boris Kunst, a horvát munkásszakszervezet elnöke azonban a minap követelte Stipe Mesic horvát elnöktől, a horvát kormánytól és a politikai pártoktól, hogy szálljanak szembe Bokros Lajosnak "azzal a nézetével, hogy a foglalkoztatottság növelése érdekében csökkenteni kell a munkások jogait".

A munkás szakszervezeti szövetség ellenzi az ilyen munkássértegető tanácsost, akit a Világbank varrt Racan kormányfő nyakába, és követeli a kormánytól, hogy hazai szakembereket alkalmazzon - mondta a szakszervezeti elnök. A szakszervezetek hétfőn bejelentették, hogy május elsejei zágrábi hagyományos felvonulásuk kormányellenes mottója "Változtassátok önmagatokat és ne a munkatörvény!" lesz.

Racan miniszterelnök ugyanakkor kijelentette, hogy kormánya a meg nem értés és a tiltakozások ellenére is kitart a munkaügyi törvények módosítási szándéka mellett, annak tudatában, hogy az ilyen reform elkerülhetetlen, ha gazdasági fejlődést és Európával együtt haladást akarnak.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Bokros-csomag: a tények a mítosz mögött
(2002. április 18.)