Javultak a várakozások a vállalati-szektorban

Vágólapra másolva!
Egyre optimistábban ítélik meg a hazai nagy vállaltok rövidtávú kilátásaikat - derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Konjunktúra Intézet legfrissebb TOP-100 felméréséből. A TOP-100 konjunktúra-indexének értéke 2002. áprilisában 54 százalékra emelkedett az előző hónap 50 százalékáról.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat értékelése szerint a nagyvállalati kör fokozódó derűlátásában a világgazdasági konjunktúra élénkülése és a Széchenyi Terv gazdaságdinamizáló hatásának erősödése is feltételezhető. A gazdálkodók várakozásai szerint a keresleti oldal élénkülése a korábbinál dinamikusabb termelésnövekedést tesz lehetővé.

A következő fél évben javuló gazdasági környezettel számol a cégek egyötöde, stabilitással 44 százaléka. Fokozódó bizonytalanságtól tart a kérdezettek 36 százaléka, ami a márciusi értéknél 17 százalékponttal alacsonyabb arány.

A gazdasági élet szereplőinek várakozása szerint 2002-ben tovább mérséklődik a pénzromlás üteme Magyarországon. A megkérdezettek szerint az éves infláció átlagos értéke 7 százalék lehet, ami megfelel a márciusi felmérésben szereplő várakozásnak.

A nagyvállalati kör beruházási hajlandóságát jelző mutató áprilisi csökkenése mögött a vállalkozások további kivárása húzódik meg - áll az összeállításban. A márciusi 49 százalékkal szemben áprilisban a cégvezetők 62 százaléka növekedést prognosztizál, háromnegyedük 5 százalék alatti termelésbővülésre számít.

Az összeállítás felhívja a figyelmet arra, hogy márciushoz képest nem változott lényegesen a vásárolt készletek iránti kereslet, a szinten tartásra berendezkedő cégek aránya 53 százalék. Készletnövekedéssel 14 százalékuk, csökkenéssel egyharmaduk számol. A termelés bővítéséhez a vállalatok még mindig jelentős készletállománnyal rendelkeznek, érthetően azok mielőbbi felhasználására törekszenek.

A saját előállítású készletek állománya a vállalatok 65 százaléka szerint nem változik a következő félévben. Növekedést 15-, készletcsökkenést 20 százalékuk prognosztizál. Az értékesítési lehetőségek bővülését kísérő készletfeltöltés az év második felében várható.

A külpiaci konjunktúra változására érzékeny multinacionális, többségében vámszabadterületen működő vállalatok elmúlt évi teljesítménye elmaradt a várakozásoktól. Külkereskedelmi aktivitásuk csökkenése kihatott a nemzetgazdaság egészére - állapítja meg az Ecostat, hozzátéve, hogy 2002-ben az exportlehetőségek mérsékelt emelkedésével lehet számolni. A magyar gazdaság húzóereje a következő hónapokban is a belföldi fogyasztás bővülése lesz, a külső egyensúly némi romlása mellett - áll a felmérésben.

A beszerzési feltételek változatlanságát jelző cégek aránya 69 százalékról 72 százalékra emelkedett, miközben javuló feltételekkel számol egynegyedük. Értékesítési árait éves szinten a nagyvállalatok egyötöde nem kívánja változtatni, 2002-ben minden második cég 4-6 százalékos áremelést tervez.