Kínát sújthatják leginkább az amerikai acélvámok

Vágólapra másolva!
A legnagyobb kínai acélgyártó vállalat, a Baoshan Iron & Steel (Baosteel) az idei év első negyedévében 39,5 százalékos profitcsökkenést könyvelhetett el a tavalyi év hasonló időszakához képest. Szakértők szerint a nyereség tovább csökkenhet, mivel a februárban bejelentett amerikai acélvámok miatt a hatalmas kínai piacot eláraszthatják a külföldi acéltermékek.
Vágólapra másolva!

A 30 százalékig terjedő amerikai védővámok hatására a nagy acélexportőr országok várhatóan Kínában próbálják meg értékesíteni az amerikai piacról kiszoruló acéltermékeket - írja a BBC.

A piaci kapitalizáció alapján a világ negyedik legnagyobb acélgyártójának számító Baosteel az év első három hónapjában 647,8 millió yuan - mintegy 66,3 millió dollár - profitot ért el, a társaság eladásai pedig 2,3 százalékkal estek vissza a tavalyi első negyedévhez képest, és 7,09 milliárd yuan-t tettek ki.

A cég közleménye szerint az idei év első negyedében a nemzetközi és a hazai acélpiac egyaránt gyengélkedett, a hidegen, és melegen hengerelt acéltermékek ára pedig egy év alatt közel 11 százalékkal esett vissza. Az amerikai vámtarifák bejelentése óta a kínai acélimport jelentősen megugrott, ezért a Baosteel most a kormány segítségét kéri az acélimport csökkentése, és a kínai acélipar védelme érdekében. A kínai kormány jelenleg dömpingárak alkalmazásának vádjával nyomozást folytat néhány acélexportőr ország, például Dél-Korea, Oroszország, Ukrajna, és Tajvan ellen.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Az unió vámkontingensekkel védi az európai acélpiacot
(2002. március 21.)