Romániában terjeszkedhet az OTP

Vágólapra másolva!
Román lapértesülések szerint az OTP egy román pénzintézet megvásárlását tervezi. A Ziarul Financiar bankforrásokból úgy értesült, hogy a kiszemelt bank a Banca Transilvania.  Az említett bankon kívül erdélyi hálózattal a Carpatica és a Romexterra is rendelkezik, ám egyelőre a két cég egyike sem tárgyal a magyar pénzintézettel. Jelenleg egyetlen magyar bank sincs jelen a román piacon, korábban egyedül a Budapest Bank vásárolt helyi bankot.
Vágólapra másolva!

Szeretne megjelenni a román piacon a legjelentősebb magyar pénzintézet, az OTP - írta keddi számában a Ziarul Financiar román gazdasági napilap. A román lap szerint az OTP két-három évvel ezelőtt már érdeklődött a romániai lehetőségek iránt: átfogó tanulmányt rendelt a romániai bankrendszer jövőjének várható alakulásáról. Azonban akkor, hazai piaci nehézségei miatt lemondott a további lépésekről.

Az OTP mostani terjeszkedési szándékairól a Budapest Business Journal adott hírt. Az angol nyelvű magyar lap részleteket nem közölt, a Ziarul Financiar viszont román bankforrásokból úgy értesült, hogy az OTP figyelmébe került a Banca Transilvania. A lap szerint a két pénzintézet között már magas szinten tárgyalások is folytak.

Lehet, hogy most a tárgyalások újrakezdődnek, mivel a Banca Transilvania elnöki tisztébe az a Roberto Marzanati került a múlt héten, aki már közvetített az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és egy magyar bank között - írta a Ziarul Financiar. A lap szerint Marzanati a Banca Transilvaniában jelentős részvényesi hányaddal rendelkező EBRD embere.

A Banca Transilvanián kívül jelentősebb erdélyi hálózattal még több kisebb, az OTP érdeklődésére esélyes bank van: a Carpatica és a Romexterra, ám ezek vezetői azt mondták a Ziarul Financiarnak, hogy hozzájuk semmiféle megkeresés nem érkezett Budapestről.

A Ziarul Financiar emlékeztetett arra, hogy jelenleg egyetlen magyar bank sincs jelen a román piacon. A Budapest Bank korábban tett egy rövid, nem túlságosan sikeres kísérletet: részesedést szerzett a Pater Bankban, ám ezt hamarosan eladta a görög Pireus banknak.

(MTI)

Ajánlat:

OTP Bank