Vágólapra másolva!
Az ellenzék igen hevesen bírálta Orbán Viktor keddi bejelentését, amelyben az állami tulajdonban lévő földek azonnali értékesítését szorgalmazza versenytárgyalásos formában. A miniszterelnök rohamtempóban, még a következő kormány megalakulása előtt el kívánja indítani az értékesítéseket, mivel el akarja kerülni, hogy a következő kabinet jogi személyeknek juttasson földeket.
Vágólapra másolva!

Fidesz - "földéhség"

A kormányfő ezzel az intézkedéssel, a magyar gazdák földéhségén kíván enyhíteni, ami szerinte a mezőgazdaság legfontosabb kérdése. Orbán Viktor utalt arra is, hogy a több százezer hektárnyi állami tulajdonban lévő földeket úgy értékesítik, hogy azok többségét 10 évnél nem hosszabb haszonbérlet terheli, azonban a földtörvény szerint elővásárlási jog illeti meg a családi gazdaságokat, illetve a helyben lakó gazdákat.

MSZP - "narancsbárók"

Németh Imre az MSZP agrárminiszter-jelöltje, Orbán Viktor bejelentését megdöbbentőnek nevezte, amelynek valós célja, hogy földhöz juttassa a Fidesz klientúráját. A politikus nem tartja kétségesnek, hogy a Fidesz ezért késlelteti a választások eredményének hivatalos kihirdetését, ugyanis a vezető kormánypártnak időt kell biztosítania az intézkedés végrehajtására. Németh szerint egyértelművé vált az is, hogy miért volt szükség a "feudális" Állami Földalap létrehozására és működésének áttekinthetetlen szabályozására. A szocialista miniszterjelölt felszólította a távozó kormányt, hogy ne hajtsa végre az intézkedést, és tisztességesen távozzon a hatalomból.

MDF - "a türelmi demokrácia sárba tiprása"

- A klientúrák általában nem szoktak vásárolni, a klientúra nem vesz, hanem kap, vagy elvesz - mondta Boross Imre az MDF tárca nélküli minisztere, reagálva Német Imre kritikájára, amelyet meglehetősen disszonánsnak és a türelmi demokrácia lábbal tiprásának minősített. Boross az MDF álláspontját ismertetve a leginkább azt kifogásolta, hogy Németh Imre a leendő földvásárlókat a Fidesz klientúra tagjainak és narancsbáróknak nevezte. - Nem tudom, hogy a falusi gazdálkodók mennyiben nevezhetők adott esetben Fidesz rohamosztagosoknak, ez rendkívül dehonesztáló a falusi embereknek, akik vérükkel, verejtékükkel művelik a földet és adott esetben szeretnének egy akkora táblával rendelkezni, hogy az családi méretekben gazdaságos legyen. - fogalmazott a politikus

SZDSZ - "menekülő rabló"

A magyar gazdák földéhségénél csak a Fidesz vagyonéhsége nagyobb - nyilatkozta Magyar Bálint reagálva a kormányfő keddi bejelentésére. A szabad demokrata ügyvivő szerint a leváltott kormány a hátralévő napjaiban az állami vagyon és a közpénzek milliárdjait teszi zsebre, illetve folyatja el. - A kormányüléseket lehetne a Kisrabló Étteremben is tartani, hiszen a kormány végnapjait ez az elnevezés írja le a legpontosabban - fogalmazott a szabad demokrata politikus. Ismertetése szerint az állami földek gyorsított eladásával, ha egy 300 hektáros birtokot nézünk néhány éven belül több mint 200 millió forint nyereséghez kívánják juttatni baráti köreiket és áttételesen magukat is. - Eközben nemzeti szólamokkal és néhány ezer birtoktulajdonos bevonásával kívánják politikailag visszafordíthatatlanná tenni a törvényesen több mint megkérdőjelezhető akciót - tette hozzá Magyar Bálint, aki szerint ez az egész ügy ahhoz hasonlatos, "mint amikor a menekülő rabló aprópénzt szór a nép közé, hogy ezzel képezzen élő falat maga és a törvény szolgái közé". Magyar Bálint kitért arra, hogy minden szerződés törvényességét meg fogják vizsgálni és a törvénytelen szerződéseket fel fogják számolni.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Eladják az állami tulajdonú földeket
(2002. április 30.)