Nagyobb növekedést mutat a BMI

Vágólapra másolva!
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) áprilisi értéke 54,0, a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) felmérése szerint. Az index értéke 2,1 százalékponttal nagyobb, mint márciusban volt. Ez a tendencia ellentétes az előző évek többségében tapasztalt változásokkal, amikor az első negyedév indexei közül a márciusi index volt a legnagyobb, amit egy kisebb ütemű növekedés követett április hónapban.
Vágólapra másolva!

A következő hónapra valószínűsíthető a termelés és beszerzési mennyiség felfutása, hiszen az e havi jelentős rendelésnövekedés kielégítése mellett jelentősen csökkentek a készletek. Amennyiben tehát a készletfogyás és a rendelésnövekedés nem azonos mértékű, a következő hónapra növekedés várható - az MLBKT felmérése szerint.

Az export és az import index egyaránt növekedést mutat, és a kedvező külpiaci tendenciák továbbra is érvényesek. Az ágazatok közül a legnagyobb exportnövekedés a kohászatot jellemzi (63,6).

A feldolgozóipart továbbra is az alkalmazotti létszám csökkenése jellemzi, bár a vállalatok 80 százaléka a foglalkoztatottak számának változatlanságát jelezte. Az ágazatok szerinti indexek kedvezőbb képet mutatnak, melyek szerint létszámcsökkenés csak a vegyiparra, kohászatra és a gépiparra jellemző.

A regionális BMI-k két régióban jeleznek csökkenést, a Nyugat-Dunántúlon (46,3) és Észak-Magyarországon (47,5), az ország többi részén növekedés tapasztalható. A Központi körzet növekedése a legnagyobb (61,8). Ezt megközelíti a múlt hónapban csökkenést mutató Észak-dunántúli régió áprilisi indexe (59,4).

A BMI egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések - 0,3; termelési mennyiség - 0,25; foglalkoztatás - 0,2; szállítási átfutási idő - 0,15; vásárolt készletek - 0,1. A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülése, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

Az Üzleti Jelentések felmérésnek eredményei:

Az index áprilisi értéke

Változás

Változás az előző hónaphoz képest (%pont)

BMI

54,0

Nagyobb növekedés

2,1

Termelési mennyiség

52,5

Kisebb növekedés

-1,0

Új rendelések mennyisége

61,5

Nagyobb növekedés

8,0

Beszerzési mennyiség

53,5

Kisebb növekedés

-0,5

Beszerzési árak

53,0

Kisebb növekedés

-0,5

Szállítási átfutási idő

50,5

Azonos növekedés

0,0

Vásárolt készletek

52,0

Azonos növekedés

0,0

Késztermék készletek

46,9

Növekedés után csökkenés

-5,7

Importmennyiség

51,6

Csökkenés után növekedés

2,1

Exportmennyiség

53,8

Nagyobb növekedés

2,7

Foglalkoztatás

48,0

Nagyobb csökkenés

-0,5

(Forrás: MLBKT)

A beszerzési vezetők körében végzett felmérés a tapasztalatok szerint jó alapja a gazdasági konjunktúra vagy recesszió jelzésének, mivel a vállalatok először beszerzési döntéseikkel reagálnak a piaci környezet változásaira. A vállalati minta összeállításakor az egyes ágazatok és régiók GDP-hez való hozzájárulását veszik figyelembe.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MLBKT

Korábban:

Csúcson a lakossági bizalmi index
(2002. április 15.)