Nem lettek olcsóbbak az importszeszek

Vágólapra másolva!
A hazánk és az Európai Unió közötti megállapodás ellenére sem csökkent idén januárban az importált szeszes italok vámja. A most 68 százalékos vám mérséklése az illetékes minisztériumok együttes végrehajtási rendelete után válna érvényessé. A hazai gyártók és az importőrök is egyetértenek abban, hogy a mostani szint nagyon magas.
Vágólapra másolva!

Mára már egyetértés alakult ki a hazai szeszesital-gyártók (Magyar Szeszipari Terméktanács) és az importőrök (Szeszesital Importőrök Egyesülete, SZIE) között, hogy a jelenlegi igen magas, 68 százalékos importvám lépcsőzetes leépítése okozná a legkevesebb gondot a szakmának és az államháztartásnak.

Kornfeld Pál az SZIE 11 tagvállalatának véleményét is képviseli abban, hogy a vámcsökkenés akkor válik érvényessé, amikor az illetékes minisztériumok együttes végrehajtási rendelete alapján a vámhivatalok a csökkentett értékkel kezelik az importált szeszes italokat (a sör- és a borfélék nem tartoznak ide). Ez jelenleg még nem működik így, tehát a vámtétel továbbra is 68 százalék - mondta Kornfeld Pál, a Szeszesital Importőrök Egyesületének elnöke.

Erősen védik a hazai szeszt

Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy az év eleje óta csaknem 14 százalékkal drágábbak az import tömény szeszes italok, mint lehetnének. A 20 százalékpontos csökkentés ez évre - miután ezt rögzítették az EU és Magyarország között - 48 százalékos importvámterhet jelent, ami még mindig komoly tétel az importőrök részére és erős védelem a hazai ipar számára.

Az SZIE elnöke bizakodik, hogy hamarosan megindul a csökkentés, melyet minden évben további 10 százalék követ hazánk EU-ba történő felvételéig, amikor is teljesen megszűnik a vám. A VPOP és az érdekvédelmi szervezet között évek óta nagyon korrekt együttműködés alakult ki - folytatja Kornfeld Pál -, hiszen a SZIE által kidolgozott vámérték összehasonlítási rendszerét példaként mutatják be a VPOP munkatársai a többi szervezetnek.

Ezzel a módszerrel sikerült visszaszorítani az alulszámlázást, a jogtalan párhuzamos importot - elsősorban a kizárólagos forgalmazást élvező termékek esetében -, a szürke- és feketekereskedelmet. Ebben az érdek teljesen azonos a belföldi gyártókat egyesítő Magyar Szeszipari Terméktanáccsal. A vámszervek is megerősítik, hogy kevesebb hamis ital "forog" a hazai fogyasztók körében.

A magyarok is a minőség mellett törnek lándzsát

A magyar piac továbbra és változatlanul a minőségi italok fogyasztása felé halad. A minőségi italfogyasztás nem azonos az alkoholizmussal - erősíti meg az elnök -, hiszen gyártóként is elítéljük a mértéktelen fogyasztást. A minőség azért kerülhet előtérbe, mert mutatkoznak a vásárlóerő gyarapodásának jelei.

A kommersz italok fogyasztása csökken, miközben az igényesebb import nő. Márpedig a behozott italok szinte kivétel nélkül minőségi italok. A prémium kategóriájú termékek mellett növekvő érdeklődést tapasztalnak a tagvállalatok az olcsóbb árfekvésű, mégis minőséget kínáló termékek iránt. Érdekes tendencia, hogy egyre nagyobb a kereslet az alacsony szesztartalmú italok - például koktélok, vagy a fiatalság körében népszerű gyümölcsízű, alacsony alkoholtartalmú, üdítő jellegű italok iránt. A feketepiac erőteljesen szűkül, a helyzet konszolidálódik: a világmárkákat nem lehet hamisítani - mondta Kornfeld Pál.

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Az eltérő szeszadók csempészetet indukálnak
(2001. szeptember 25.)

Mérséklődik az égetett szesz fogyasztás Magyarországon
(2001. november. 16.)