Már nem államosítható a gázüzletág - László Csaba a Társalgóban

2002.11.11. 11:36

Május 6-án László Csaba, Magyarország következő pénzügyminisztere válaszolt az [origo] olvasóinak kérdéseire. A válaszokból megtudhattuk, hogy mi várható az első száz nap alatt, hogy kizárható a Mol gázüzletágának értékesítése, hogy a tőzsde élénkítése érdekében eltörlik az árfolyam nyereségadóját, hogy nem lesz "tisztogatás" a minisztériumban. László Csaba szerint az adócsökkentés a leghatékonyabb vállalkozásösztönző eszköz, és Bokros az egyik legfelkészültebb pénzügyi szakember ma hazánkban. Megtudhatjuk azt is, hogy Varga Mihály várhatóan nem dolgozik majd alkalmazottként a minisztériumban.

Hol tart az MSZP és az SZDSZ egyeztetése az adórendszerről? (Karolybacsi)

László Csaba: Egyelőre még a közepén - nem értünk a végére, de úgy látom, hogy jó esély van egy jó kompromisszum kialakítására.

Ön lesz a gazdaságpolitika első számú irányítója? (Karolybacsi)

László Csaba: Amikor a felkérést kaptam, egyértelmű volt, hogy a zűrzavaros helyzetet, ami az elmúlt négy évet e tekintetben jellemezte, meg kell szüntetni, és deklarálni kell hogy a pénzügyminisztérium felelős a gazdaságpolitikai feladatokért a kormányon belül.

eva - több százezren igénylik majd

Ön szerint az evával nem nő a számlaügyeskedések száma? (sevenside)

László Csaba: Én ettől nem tartok, az eva pontosan az ebben való érdekeltséget fogja remélhetőleg csökkenteni.

Mit kell tudnunk az eváról? Az MSZP oldalán nem találtam róla információt. Remélem, nem került le a napirendről. (Dr)

László Csaba: Január elsejétől szeretnénk bevezetni, így az elkövetkezendő hónapokban kell a részletszabályokat kidolgozni. A legfontosabb jellemzők a következők: ez egy átalány típusú adó, amelyet önkéntes választással fizethetnének a kisvállalkozók, helyettesítené az áfát, a társasági adót, az osztalékadót és a cégautó-adót. Mindezt a tízmillió forint bruttó árbevételnél kevesebbet elérő vállalkozásoknál.

Nem félnek attól, hogy az eva miatt megnövekszik az amúgy is magas kényszervállalkozók száma? (whoever)

László Csaba: Szerintem ez ennél már jobban nem tud megnőni. Bár lehet, hogy optimista vagyok, de úgy gondolom, hogy az eva inkább a gazdaság kifehéredésének irányába hathat majd.

Ön szerint nem lehet majd visszaélni az evával? Például áfa-visszaigénylés, cégek szétbontása többfelé stb. (xxx)

László Csaba: Természetesen nincs olyan adórendszer, amellyel ne lehetne visszaélni, vagy ne próbálnák meg azt, ennek kell az esélyét lehetőség szerint minimálisra csökkenteni.

Ön szerint hányan választják majd az evát? (savenside)

László Csaba: Több százezren.

Az elmúlt négy év - zavaros időszak

Hogyan értékeli Varga Mihály tevékenységét? (Karolybacsi)

László Csaba: Nem hiszem, hogy az én tisztem lenne ezt megítélni. A mindenkori kormány gazdaságpolitikája az, ami értékelhető. Sajnos az elmúlt négy, különösen az utolsó 1-2 év az elszalasztott lehetőségek, illetve néhány rossz gazdaságpolitikai intézkedés időszaka volt.

Még sincs olyan jó állapotban a gazdaság? Mégis furcsa egyfelől azt hallani, hogy milyen dinamikus a növekedés, másfelől az adócsökkentésre minden pénzügyminiszter úgy reagál, mintha a fogát húznák... (Messenger)

László Csaba: Ebből is látszik, hogy még nem vagyok pénzügyminiszter - egyelőre nem érzem úgy, mintha a fogamat húznák, amikor adócsökkentésről beszélünk -, bár az valóban igaz hogy a gazdaság növekedés üteme lelassult az utóbbi időben, és a 3 százalék körüli gazdasági növekedés helyett különösen 2004-től egy 5-6 százalék közötti növekedést kell megcéloznunk. Ennek egyik legfontosabb ösztönző eleme lehet az adócsökkentés, amely meggyőződésem szerint a leghatékonyabb vállalkozásösztönző eszköz. Mindaddig, amíg az adócsökkentésből kieső összegeket meg lehet takarítani a kiadási oldalon, addig ez minden pénzügyminiszter által üdvözlendő lépés.

Elég nagy súly van a vállán. Ha megnézzük, még egy pénzügyminiszter sem tudott egy teljes cikluson keresztül hivatalban maradni. A tervének tarthatóságába azt is igyekezett belekalkulálni, hogy esetleg elég sok dolgot hagyott a szőnyeg alatt az előző kormány? (Yip)

László Csaba: Bármilyen furcsa, és ezt már köztisztviselő koromban megszoktam, az ember kétféle módon tud hosszú távú gondolkodást képviselő módon dolgozni: ha tudja, hogy szinte a végtelenségig ülhet egy adott pozícióban, vagy ha felkészült arra, hogy adott esetben bármikor ennek vége szakadhat. Bármennyi időt tölthetek is el majd a pénzügyminiszteri székben, mindig csak a hosszú távú gondolkodás határozhatja meg a viselkedésemet. Az biztos, hogy munkánkat nem fogja megkönnyíteni, ha túl sok hulla esik esetleg majd ki a szekrényből. Én nagyon bízom benne, nem sok "újraélesztést" kell majd megindítanunk...

Ön szerint jó-e a lakásprogram? Véleménye szerint érdemes volt belevágni? (aldair)

László Csaba: Szerintem több évnek el kell még telnie majd, amíg egy ilyen átfogó programot értékelni lehessen, az azonban biztos, hogy a lakáspiac megpezsdülése pozitív fejlemény.

Mi lesz a lakás-takarékpénztárakkal? Az Ön lakásprogramjában milyen szerepet szán a lakás-takarékpénztáraknak? (aldair)

László Csaba: Nem gondolnám, hogy bármi drámai változást kellene ezen a területen kezdeményezni, ez egy nagyon fontos kiegészítő eleme a lakásfinanszírozás rendszerének. Remélem, hogy ezt a szerepüket a későbbiekben is jól tudják majd betölteni.

Biztosan százszor kérdezték már, de megkérdezném: mik azok a tényezők, amiket ön válságosnak ítél meg a hazai pénzügyek terén? (chabba)

László Csaba: Először is szerencsére nincs válsághelyzet a pénzügyi szféra egyik területén sem ma Magyarországon, tennivaló viszont van bőven. Gondolom, csak a költségvetés vagy a nyugdíjreform folytatása, állami vagyonkezelés.

Ön szerint is olyan jó állapotban van a gazdaság, ahogy azt a mostani kormány állítja?! (Lust4life)

László Csaba: Azt a sikerpropagandát már csak óvatosságból sem hiszem, hogy szabad magunkévá tenni, a magyar gazdaság erős és versenyképes, de jelenleg sajnos nem tudja a növekedési lehetőségeit teljesen kihasználni, két éve csökken negyedévről negyedévre a gazdasági növekedés üteme, ezt a trendet kell most nekünk megfordítani.

Az első száz nap és utána - "lesz dolgunk bőven"

Melyek lesznek az első száz nap önre vonatkozó legfontosabb lépései?! (Lust4life)

László Csaba: Ez egy elég hosszú lista lesz. Először is folytatni kell az uniós csatlakozási tárgyalásokat, a pénzügyi és költségvetési fejezet lesz az utolsó, ami majd lezárásra kerül. De erre az időszakra fog esni a tv-előfizetési díj megszüntetése, a jövedéki törvény módosítása, a 2002-es költségvetési törvény módosítása, miközben meg kell indítani a jövő évi költségvetés, ill. az adótörvények előkészítését, ”üvegzseb-csomag”, állami vagyonnal kapcsolatos kérdések tisztázása, kárpótlási jegyek bevonásával kapcsolatos program kidolgozása. Szóval rengeteg feladatunk lesz.

Milyen intézkedéseket terveznek a tőzsde élénkítése érdekében? (Karolybacsi)

László Csaba: Egy programot szeretnénk meghirdetni, ebbe tartozik az árfolyam nyereségadójának eltörlése, hazai cégek tőzsdére vitelének támogatása, de ugyanúgy az is segíthet, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetést a jelenlegi 6-ról 8 százalékra emeljük.

Az adómentes minimálbér azt jelenti-e, hogy mindenkinek a jövedelme 50 ezer forintig 0 adókulcsos? (erdeklodo)

László Csaba: Nem, a minimálbért keresők számára jelentene ez adómentességet, de természetesen egy fokozatos átmenet mellett lépne be az adófizetési kötelezettség, azaz ha valaki 50 001 forintot keresne, az nem jelentené azt, hogy a teljes 50 ezer forintot adó terhelné.

Kap e nagyobb állami támogatást a felsőoktatás a következő ciklusban? Itt nem csak a magasabb hallgatói normatívára gondolnék. (kain)

László Csaba: Az majd a költségvetés kapcsán fog kiderülni, hogy mely területek milyen támogatásra számíthatnak. Nekem azonban úgy tűnik, hogy a felsőoktatás az egyik priorizált terület lehet majd.

Visszatérnek-e az évenkénti költségvetéshez? (messenger)

László Csaba: Természetesen.

Megváltozik-e a pénzintézetektől felvett lakáshitelek esetén a 40 százalékos adókedvezmény? (kiri)

László Csaba: Nem tervezünk változást

Nekem az új kormány lakástámogatási programjával kapcsolatban lenne kérdésem. Terveznek-e valamilyen könnyítést azzal kapcsolatban, hogy jóval kisebb saját tőkével bele lehessen vágni új lakás vásárlásába? Arra gondolok, hogy vannak olyan fiatalok, akik a magasabb törlesztést tudnák vállalni, csak saját tőke hiányában talán csak évek múltán juthatnak el odáig, hogy egyáltalán a kedvezményes hitelt felvehessék. (Leni)

László Csaba: Egy ponton túl ezeket a feltételeket a bankok belátására kell bízni, de például a szociálpolitikai kedvezményt, ami 94 óta nem változott, szeretnénk érdemben növelni. 800 ezer, kétmillió, hárommillió, illetve négymillió forintig a gyermekek számának növekedésével párhuzamosan.

Járulékmentes lesz-e a minimálbér? (kain)

László Csaba: Nem.

A nyugdíjpénztárakat nagyon büntette az előző rezsim. Mit gondol Ön a nyugdíjpénztárakról, folytatódik-e a nyugdíjreform? (aldair)

László Csaba: A 98-as reform elveihez szeretnénk visszatérni.

Azok a diplomás közalkalmazottak, akik nem a leendő diplomás minimálbért keresték, hanem többet, számíthatnak-e emelésre. 7 éve vagyok közalkalmazott, a jelenlegi bruttó bérem 98 500 forint. (szabolcs)

László Csaba: Az első száz nap programjában szerepel, hogy a közalkalmazotti szférában 50 százalékos béremelést hajtunk végre. Nyugodtan számíthat tehát az is növekedésre, aki már a százezer forintot is elérte.

Mennyibe kerül az MSZP "száznapos programjának" végrehajtása, és honnan van rá fedezet? (templomegere)

László Csaba: Mintegy 200 milliárd forint lesz, amire a költségvetés többletbevételeiből kell forrást találni.

Gázüzletágról, Varga jövőjéről, az MFB-ről, a minisztériumról és másról

Elképzelhető-e, hogy meg ez a kormány valóban le tudja zárni a MOL gázüzletágának megvételét? Van erre matematikai esély? Ha egy hónap kell a közgyűlés összehívásához? (koranyi)

László Csaba: Azok a szakértők, akiket én ismerek, azok mind megerősítették, hogy ennyi idő alatt ezt a tranzakciót lehetetlen lebonyolítani, ezért szerintem az ezzel a kérdéssel kapcsolatos munkák, ill. nyilatkozatok a politikai marketing kategóriájába tartoznak.

Járai Zsigmondot mennyire ismeri? Fidesz-kötődése megmaradt MNB-elnökként is? (elgar)

László Csaba: Egy évig voltam az államtitkára, ezért természetesen jól ismerem. Ezt szerintem tőle kellene megkérdezni, de a jegybanktörvény alapján a mindenkori elnöknek pártsemlegesen kell dolgoznia.

Mi a tervük az MFB-vel? (sevenside)

László Csaba: Szerintem számtalan olyan szakmai feladata van, ami érdekes lehet, akár nemzetközi területen, akár a tudományos szférában, de a legvalószínűbbnek azt tartom, hogy az üzleti szférában. Fejlesztési bankot kell belőle csinálni.

Tervezi elődjének foglalkoztatását a minisztériumban? (aldair)

László Csaba: Meglepett a kérdés. Szerintem ő nem tervezi, hogy a pénzügyminisztériumban szeretne tovább dolgozni - emlékeim szerint Varga Mihályt egyéni képviselővé választották Karcagon.

Mennyire lesz fiatal az Ön minisztériuma? (aldair)

László Csaba: Egyrészt nem tervezek tisztogatásokat a minisztériumban, másrészt a kiválasztást bármilyen posztnál csak a szakmai képességek alapján tartom elfogadhatónak. Tehát ebből önmagában nem következik sem egy öregebb, sem egy fiatalabb minisztérium, de valószínű, hogy több területen érdemes lesz a fiataloknak nagyobb esélyt, lehetőséget adni a jövőben.

Nem gondolkodnak el azon, hogy talán jobb lenne egy 5 vagy akar 6 adósávval rendelkező adórendszer bevezetése? Szerintem ez a háromsávos adórendszer egyenesen katasztrofális. (csabika)

László Csaba: Az 5-6 sáv már túlságosan bonyolulttá teszi a rendszert, amennyire lehet, érdemes az egyszerűsítés irányába haladni.

Mennyiben fog változni a jelenlegi árfolyam-politika? Tervezik esetleg egy új sávközép vagy implicit intervenciós sávok bevezetését? (xvv)

László Csaba: Nem szeretném folytatni az erőteljes felértékelési politikát, a jelenlegi sávhatárokkal és sávközéppel évekig tovább lehet menni.

Tervezik e az autópálya-építésekre közbeszerzési eljárás kiírását? Vagy marad a Vegyépszer? (messenger)

László Csaba: Nyilván részletesen meg kell nézni az örökölt helyzetet. Azonban bármilyen nagy fejlesztésnél, beruházásnál, amelynél már a jelenlegi kormány döntésén múlik a szállító, beruházó kiválasztása, ott a közbeszerzés alapján történhet meg a kiválasztás.

Mennyivel kívánja csökkenteni az inflációt? (anonimboy)

László Csaba: A ciklus végére már maastrichti feltételeket is teljesíteni kell az inflációnál, ez 2-3 százalékot jelent.

A miniszter is ember - és Dead Can Dance-t hallgat...

Mit csinálna, ha az MSZP elveszítette volna a választásokat? (Karolybacsi)

László Csaba: Állást keresnék.

Ismeri Bokros Lajost? Mi a véleménye róla? (aldair)

László Csaba: Tizenegy minisztert szolgáltam, bár ez valójában csak 9 személy volt, ezért természetesen őt is jól ismerem. Szerintem Magyarország egyik legfelkészültebb pénzügyi szakembere.

Kit tart a mai Magyarország legnagyobb formátumú, illetve legjelentősebb közgazdászának? (aldair)

László Csaba: Ez egy nehéz kérdés, mert azért nem kevesen vannak. Én talán két embert emelnék ki mégis: Hetényi István és Kornai János (ábécésorrendben)

Egy közgazdász karrierjének a csúcsa a pénzügyminiszteri szék? Önt ezután vonzhatja-e bármilyen egyéb feladat? Létezik ennél nagyobb kihívás? (aldair)

László Csaba: Muszáj lesz, miután még több mint 22 évem van a nyugdíjig jelenleg. És kevéssé valószínű, hogy ezt a 22 évet mind a József nádor téren tölteném el...

Mit gondol a Mindenkinek végéről? (aldair)

László Csaba: Meglepett, és nagyon bízom benne, hogy valami értelmes kompromisszum születik ezen a területen. Szerintem üzletileg se biztos, hogy jó döntés ez - nekem már többen mondták, hogy kiszállnak.

Foglalkozik az önt érő támadásokkal, vagy csak a gazdaságpolitikának szenteli figyelmét? (Yip)

László Csaba: Egyrészt, azt hiszem, egyike voltam azoknak a kevés szerencsés közszereplőknek, akik nem voltak kitéve ilyen típusú megpróbáltatásoknak, ez talán azt jelezheti, hogy valamifajta szélesebb konszenzus is kialakulhat a személyem körül, de még ha lett volna ilyen, akkor is egyetlen feladatom lenne: a gazdaságpolitikára koncentrálni. Így azért valószínűleg ez utóbbit is könnyebb megoldani.

Mennyiben változtatja meg a családi életét minisztersége? (szomszed)

László Csaba: Valószínűleg többet fogok utazni külföldre, mint az utóbbi 1-2 évben, de ezen túl a lehető legkevesebb változást szeretném a magánéletemben.

Tényleg szereti a Dead Can Dance-t? Mert aki azt szereti, rossz ember nem lehet. (Mancs-interjúban olvastam, ha jól emlékszem.) (Yip)

László Csaba: Én tényleg nagyon szeretem!

Mi a véleménye az MSZP kampányáról? (aldair)

László Csaba: Nem vagyok kampányszakértő, de a választások megnyeréséhez elegendő volt. Szerintem egyébként is nincs jó vagy rossz kampány, utólag mindig egyetlen dolog minősít egy kampányt: nyert vagy veszített.

Mi a véleménye a két forduló között kialakult helyzetről? (szomszéd)

László Csaba: Ha arra gondol, hogy a politikát sikerült az emberek mindennapjába bevinni, és emberi kapcsolatokat mérgezett meg a politikai hovatartozás, akkor szerintem a rendszerváltás óta ez a legszomorúbb fejleménye a magyar közéletnek.

Lesznek majd a PM-nek óriásplakátjai az Ön uralkodása alatt? (Csinor)

László Csaba: Nem tervezek ilyesmit, de az adófizetők pénzéből épülő beruházásoknál azért a jelenlegi szöveget szívesen lecserélném, miszerint a "kormány támogatásával épül". Ehelyett azt kellene megemlíteni, hogy az "adófizetők pénzéből épül önöknek".

(Üzleti Negyed)