Mérsékletet kér az unió a sztrájkolóktól

Vágólapra másolva!
A német ipari dolgozókat mérsékletre szólította fel a bérköveteléseikben az Európai Unió. A felszólítás az unió válasza a mintegy 60 ezer német munkás hétfői tüntetésére. Ez volt Németországban a legnagyobb munkabeszüntetés a kilencvenes évek közepe óta.
Vágólapra másolva!

A sztrájk legprominensebb támadója Pedro Solbes uniós gazdasági főbiztos volt - írja a BBC News. Mindig hangoztattuk, a bérek alakulása a termelékenység és az infláció függvénye - mondta Solbes.

Közgazdászok szerint az IG Metall fémmunkás szakszervezetének sztrájkja veszélyeztetheti Németország bizonytalan gazdasági fellendülését és az ország versenyképességét, amellett, hogy drágulást idéz elő. Ha túl magas bérekben állapodnak meg, akkor nőni fog a munkanélküliség, és átmenetileg megugrik az infláció - mondta a HypoVereinsbank szakértője, Thomas Hueck.

Brüsszelben a legnagyobb félelmet az okozza, hogy a sztrájk tovább terjedhet, és az egész unió "lekoppintja" a német példát - írja a BBC News.

Ha a munkabeszüntetés elterjedt módszerré válik az unióban, az letörheti az európai gazdasági fellendülést - mondta az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi szekciójának elnöke, Johnny Akerlhom.

A hétfői német sztrájk után kevés a remény a gyors megegyezésre. Amennyiben nem sikerül megállapodni, úgy a 60 ezer hétfői sztrájkoló után a hét második felében további 25 ezer alkalmazott szünteti be a munkát a hét második felében 50 kisebb üzemben - figyelmeztet az IG Metall.

Márpedig a 3,3 százalékos javaslat és a munkások 6,5 százalékos követelése közötti különbséget nehéz lesz áthidalni a szakértők szerint.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

IG Metall - a sztrájkoló honlap

Korábban:

Sztrájkhullám Németországban: veszélyben a fellendülés
(2002. május 6.)