Megszűnhet az építőipari cégek negyede

Vágólapra másolva!
Hazánk európai uniós csatlakozása nemcsak esélyt, de veszélyt is tartogat a magyar építési vállalkozók számára. Bár az ágazat szereplőinek egy része évek óta megfelel az uniós piac elvárásainak, a többség azonban korántsem tud eleget tenni a feltételeknek, közülük is leginkább a meglehetősen szigorú munkavédelmi előírásoknak. Ezért fennáll a veszély, hogy ha megnyílik előttünk az uniós piac, akkor a ma számon tartott 81 ezer vállalkozás legalább 20 százaléka megszűnik.
Vágólapra másolva!

Hétfőn egy építkezésen lezuhant és meghalt egy harmincéves fiatalember Budapesten. Ez a tragikus hír is arra figyelmeztet, hogy súlyos problémák vannak a magyar építőipari vállalkozások többségénél a munkafegyelemmel és a munkavédelmi előírások betartásával.

Ahhoz, hogy a magyar építőipari vállalkozások labdába tudjanak rúgni az Európai Unió piacán, ugyan számos feltételnek kell eleget tenniük. Legtöbbet a munkahelyi biztonság területén kell javítaniuk, hogy megfelelhessenek a rendkívül szigorú uniós elvárásoknak. Az például elő sem fordulhat, hogy szandálban, védősisak nélkül dolgozzanak a kőművesek, mint ahogy ezt ma még több hazai építkezésen láthatjuk.

Az illegális foglalkoztatás, az engedély nélküli építkezések miatt - amelyek főben járó bűnnek számítanak Nyugat-Európában komoly büntetéseket rónak ki az unióban, adott esetben felfüggesztik vagy véglegesen visszavonják a szabálytalanul dolgozó cég működési engedélyét - tájékoztatta a Magyar Hírlapot Nagy János, az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) ügyvezető igazgatója.

Itthon a csatlakozásig mindenképpen meg kellene erősíteni az építésügyi hatóságokat, ezzel együtt növelni kellene az ellenőrzések számát - fűzte hozzá a szakember, aki szerint ahhoz, hogy a hazai vállalkozások versenyre kelhessenek az uniós konkurenciával, természetesen az eddiginél nagyobb hangsúlyt kell fektetniük egyebek mellett a minőségbiztosításra, az uniós piaci ismeretek megszerzésére, valamint a nyelvtudásra. Az igazgató utóbbival kapcsolatban elmondta: ma nagyon kevés a cégeknél a nyelveket beszélő szakember, ami akadálya lehet a fejlődésnek.

A hazai építőipar legnagyobb problémája ugyanakkor a tőkeszegénység - közölte Nagy János. Vagyis a cégek rendkívüli kiszolgáltatottak a megrendelőknek és a bankoknak. Az igazgató úgy látja, még a nagy cégek is csak ritkán képesek saját projektjeiket finanszírozni, a kicsikről nem is szólva, amelyek még hitelhez sem juthatnak, hiszen a pénzintézetek sokszor teljesíthetetlen feltételeket szabnak. Így például többször előfordul, hogy olyan nagyságú fedezetet követelnek meg, amelyek felmutatására képtelenek a vállalkozók.

Ha a helyzet gyökeresen nem változik, akkor esélyünk sem lehet az unióban - állítja az ÉVOSZ vezetője. A szövetség egyébként már régóta szorgalmazza egy az állam közreműködését igénylő garanciaszervezet létrehozását, amely nevéből adódóan biztosítékot vállalna a feddhetetlen vállalkozások hitelfelvételéhez. A szakember a pénzügyi jellegű problémák közé sorolta még, hogy az ágazatban rendkívül rossz a fizetési morál. Több esetben nyomon követhető, hogy a megrendelők még a beruházás befejezése után sem fizetik ki a munka egy részét. Nem ritka, hogy egy-egy építtető - külföldi is van közöttük - összességében akár több százmillió forinttal is adósa marad a cégeknek. A problémát csak fokozza, ha a külföldi beruházó tartozásaival együtt kivonul a magyar piacról.

Az igazgató szerint az előzőkben említettek miatt is szükség lenne, ha a jövőben az állami irányítás részéről is markánsabb képviseletet kapna a szakma. Az ágazatban még azt is elképzelhetőnek tartanák, ha sok-sok év után újra lenne építésügyi minisztérium, amely nemcsak közvetítene a szakma és kormány között, hanem foglalkozna a szektor aktuális problémáival is. S ami fontos: közreműködne abban, hogy a csatlakozásunk után megfelelő piacvédelmi intézkedések szülessenek a hazai vállalkozások érdekében. Várható ugyanis, hogy a külföldi konkurencia megpróbálja elhalászni a zsírosabb megrendeléseket.

Nagy János úgy látja, a hazai cégek ugyanakkor csak akkor lehetnek sikeresek az unió piacán, ha stratégiai partnereket keresnek maguknak, olyan üzletfeleket, akik jól ismerik a piacot, tisztában vannak az uniós játékszabályokkal. Egyes szakemberek szerint a szigorú uniós követelmények, illetve a cégek ismert helyzete miatt csatlakozásunknak több vállalkozó is áldozatul eshet. Vannak olyan előrejelzések, melyek szerint a jelenleg nyilvántartott 81 ezer vállalkozás legalább 20 százaléka megszűnhet. Nagy János kifejtette: annak érdekében, hogy minél kevesebben számolják fel cégüket, szorosabbá tették kapcsolatukat az Európai Építőipari Szövetséggel. Tették mindezt annak reményében, hogy minden szükséges információt és támogatást megkapjanak majd, amelyek segíthetik az itthoni vállalkozásokat. Emellett az ÉVOSZ szakmai felkészítő programokat indított elsősorban tagvállalataik részére.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)