Profitcsökkenés a PKN Orlennél

Vágólapra másolva!
A PKN Orlen lengyel olajipari óriásvállalat tiszta nyeresége tavaly 248 millió zlotyra esett vissza az előző évi 700,8 millióról, bevételei pedig 23,5 milliárd zlotyra csökkentek a 2000-es 25,1 milliárdról - hozta nyilvánosságra a társaság éves jelentésében. A PKN Orlen működési nyeresége tavaly 563,5 millió zloty volt a 2000-es 1,26 milliárd zloty után.
Vágólapra másolva!

Zbigniew Wróbel, a PKN Orlen elnöke szerint a tavalyi eredményekre hatással volt az ország nehéz makrogazdasági helyzete, a recesszió, az üzemanyagok piacán kialakult viszonyok, a kereslet csökkenése és az a tény, hogy Lengyelország lemondott a védővámok alkalmazásáról.

Az elnök ismételten síkraszállt a két legnagyobb lengyel olajipari cég, a PKN Orlen és a gdanski kőolaj-finomító fúziója mellett. A lengyel olajipar privatizációját bonyolító Nafta Polska állami holding szerdán hozta nyilvánosságra, hogy nem fogja javasolni az ágazat privatizációs kormányprogramjának módosítását, amely lehetővé tenné a két cég összekapcsolását, hanem tovább folytatja a párhuzamos tárgyalásokat a brit Rotch Energy és az orosz Lukoil konzorciumával, valamint a Mol Rt.-vel a gdanski finomító eladásáról. Lengyel elemzők általában a brit-orosz befektetőnek adnak nagyobb esélyt a 75 Rafineria Gdanska-részesedés megszerzésére a magyar céggel szemben.

Wróbel kijelentette, hogy a fúzió vissza nem térő történelmi esélyt kínál a közép-európai piacvezetői szerep megszerzésére, és minden más megoldás veszteség lenne a lengyel olajágazat szempontjából, amely a legnagyobb a régióban.

A Nafta Polska legutóbb április közepén halasztotta el a döntést a legnagyobb lengyel olajipari társaság, a PKN Orlen 17,58 százalékos részvényértékesítése ügyében arra az időszakra, miután a kormány elfogadja a vegyipari és üzemanyag-ágazat jövőjére vonatkozó programját. Április 15-én járt le a részvénycsomag iránt érdeklődő két cég, a Mol Rt. és az osztrák OMV konszern meghosszabbított ajánlatának határideje. Mindkét társaság képviselője jelezte, hogy továbbra is fenntartják ajánlatuk érvényességét.

(MTI)

Ajánlat:

PKN Orlen

Korábban: