Az autók behozatalához kapcsolódó jogszabályok

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A használt vagy sérült gépjárművek vámkezeléshez - amennyiben azokat forgalomba kívánják helyezni, vagy alkatrészként hasznosítani - a Központi Közlekedési Felügyelet (műszaki állomás: Budapest, XXI., ker., Petróleum u. 4. szám, Tel.: 425-2023) engedélye szükséges. A hatályos jogszabályok nem tartalmaznak gyártási évvel kapcsolatos korlátozásokat, mégis a vásárlás előtt mindenképpen tanácsos tájékozódni a jelenleg érvényes műszaki és környezetvédelmi előírásokról, követelményekről.

A vámeljárás menete

A határvámhivatalnál Egységes Vámárunyilatkozat kitöltésével kell kérni a belföldi forgalom számára való vámkezelés céljából behozott gépjárművek árutovábbítási eljárásban történő vámkezelését.

Ez a vámeljárás csak a vámáru után fizetendő vámteher (ennek összetevőit és mértékét a későbbiekben ismertetjük) mértékéig terjedő vámbiztosíték nyújtása mellett végezhető el.

Vámbiztosítékként az ügyfél választása szerint elfogadható
- készpénz,
- bankgarancia,
- banki fedezetigazolás,
külön tevékenységi engedéllyel rendelkező szervezet kezességi nyilatkozata, belföldi székhelyű biztosító intézettel kötött - előírt tartalmú - biztosítási szerződés. E tájékoztatónak nem tárgya az egyes vámbiztosítási formák előnyeinek, illetve hátrányainak az ismertetése, mégis a készpénzben nyújtott vámbiztosíték előnyeként szeretnénk kiemelni, hogy a közbenső vámigazgatási eljárások (árutovábbítás, átmeneti megőrzés) során egyaránt és folyamatosan elfogadható, továbbá a belföldi forgalom számára történő vámkezeléskor a kiszabott vámteher megfizetésénél elszámolható.

A továbbított gépjárművet legkésőbb a - határvámhivatal által - megállapított határidő utolsó napján változatlan állapotban be kell mutatni a budapesti 7. sz. Vámhivatalnál, mégpedig a természetes személy által behozott és vámkezelni kért járművet a Budapest, X., ker., Gergely u. 10. szám alatt, míg a szervezet által behozott és vámkezelni kért járművet a vámhivatal Gépjármű-kirendeltségén a Budapest, XXI., ker., Petróleum u. 4. szám alatt. Valamennyi használt vagy sérült gépjármű vámkezeléséhez szükséges a Központi Közlekedési Felügyelet engedélye. Az engedélyeztetési eljárás lefolytatásának lehetővé tétele érdekében a bemutatott vámárut a vámhivatal, vámbiztosíték nyújtása mellett az ügyfél címén átmeneti megőrzésben tartja. Az erről készült dokumentummal lehet kezdeményezni a Felügyeletnél a szükséges eljárás lefolytatását.

A közlekedési felügyelet engedélyének megszerzését követően nyílik lehetőség a belföldi forgalom számára történő vámkezelésre, melyet az ügyfélnek Egységes Vámárunyilatkozat benyújtásával kell kezdeményeznie a vámhivatalnál.

A vámeljárás lefolytatása során a vámhivatal a vámterhet határozattal állapítja meg és közli a vámfizetésre kötelezettel. A kiszabott összeg megfizetése és a belföldi forgalom számára történő vámkezelés elvégzését igazoló okmányok átvételét követően rendelkezhet szabadon a gépjármű felett annak tulajdonosa. (Kivéve, ha korlátozással történt a vámkezelés, de ebben az esetben azt a vámhatóság feljegyzi a vonatkozó okmányokra.)

Nem kereskedelmi forgalomban tárgyévenként, személyenként 1 db gépjármű vámkezelhető olyan személy részére, aki vezetői engedéllyel rendelkezik.

A belföldi forgalom számára történő vámkezeléshez szükséges okmányok

- Egységes Vámárunyilatkozat,
- Árutovábbítási vámokmány és mellékletei,
- Vásárlásról szóló számla vagy adásvételi szerződés, illetve ajándékozási irat,
- Külföldi forgalmi engedély,
- Személyi igazolvány,
- Nyilatkozat arra vonatkozóan, hogy a tárgyévben a családban gépjármű belföldi forgalom számára történő vámkezelésére nem került sor,
- Központi Közlekedési Felügyelet engedélye a vámkezeléshez,
Muzeális gépjármű esetén a MAK Veterán Szakbizottságának minősítő okirata, (Kedvezőbb vámtétel igénybevételének szándéka esetén a származás igazolása, ennek mikéntjét a későbbiek során ismertetjük).

Import esetén fizetendő vámteher "összetevői" és azok mértéke

A személygépkocsik belföldi forgalom számára történő vámkezelése során kiszabott vámteher "összetevői":

1. vám
2. fogyasztási adó
3. környezetvédelmi termékdíj
4. általános forgalmi adó

1. Vám

A vámot a vámhivatal a Kereskedelmi Vámtarifa vámtételeinek alkalmazásával állapítja meg, alapja a vámérték.
A Kereskedelmi Vámtarifa vámtételeinek mértéke függ a jármű hengerűrtartalmától, attól, hogy dízel vagy benzinüzemű, továbbá, hogy 4 évesnél régebbi gyártású-e vagy sem, illetve, hogy katalizátoros-e vagy nem. Ezen "paraméterek különböző kombinációjában" a vám mértéke a vámérték 13 %-ától 78 %-áig "terjed". (Lásd mellékelt táblázat!)

A Magyar Köztársasággal szabadkereskedelmi megállapodást kötött országokból - kivéve a Romániát - származó személygépkocsik vámtétele 0 %.
Így az Európai közösségből származó személygépkocsik belföldi forgalom számára történő vámkezelése során is 0 %-os vámtételt kell alkalmazni, feltéve, ha a jármű származása igazolt, és azt közvetlenül a közösségből hozták.

Származás alatt nem azt értjük, hogy ott forgalomba lévő járművet hoz be az ügyfél, hanem olyan személygépkocsit melyet valamelyik "Európai Uniós" országban "gyártottak".

A származás igazolása az alábbiak szerint történhet:

Amennyiben a személygépkocsi értéke a 6000 EURO-t nem haladja meg úgy "számlanyilatkozattal". Ez egy - a vonatkozó nemzetközi egyezményben rögzített szövegezésű - záradék, melyet az eladó tüntet fel a számlán és azt aláírásával igazolja.

Ha a személygépkocsi értéke a 6000 EURO-t meghaladja a származást EUR 1. Szállítási Bizonyítvánnyal kell igazolni, melyet szintén az eladó állít ki és azt a külföldi vámhatóság hitelesíti.

A származást igazoló okmány a kiállítást követő 4 hónapig érvényes.

Fontos kritérium, hogy csak az igazoltan származó személygépkocsi belföldi forgalom számára történő vámkezelése során alkalmazható a "kedvezményes" 0 %-os vámtétel, továbbá arra, hogy a származás igazolására vagy megerősítésére csak akkor van lehetőség, ha a járművet vámhatósági eljárás mellett hivatalosan kiléptették a külföldi vámterületről.

2. Fogyasztási adó

A személygépkocsik belföldi forgalom számára történő vámkezelése során fogyasztási adót is kell fizetni, melynek mértéke

1600 ccm-ig katalizátoros 10 százalék,
1600 ccm-ig nem katalizátoros 22 százalék,
1601 ccm-től katalizátoros 20 százalék,
1601 ccm-től nem katalizátoros 32 százalék, alapja pedig a vámérték.

3. Környezetvédelmi termékdíj

A személygépkocsik belföldi forgalom számára történő vámkezelése során környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettséget is előír a vámhivatal melynek mértéke a használt gumiabroncsok után kilogrammonként - 900 Ft.
új gumiabroncs után - 42,8 Ft/kg
akkumulátor - 557 Ft/kg
hűtőberendezés - 8 476 Ft/kg

4. Általános forgalmi adó

A személygépkocsik belföldi forgalom számára történő vámkezelése során általános forgalmi adó fizetési kötelezettség is keletkezik, melynek alapja a vámérték, a vám, a fogyasztási adó és a környezetvédelmi termékdíj együttes összege, mértéke valamennyi gépjármű esetén 25 %.

A vámérték meghatározása

A nem kereskedelmi jellegű vámáru után fizetendő vám alapja a vámárunak külföldön kifizetett vagy fizetendő ára az értékesítési országban hatályban lévő rendelkezések szerint levonható vagy visszatéríthető adó levonása után, amennyiben az adó mértéke a benyújtott számlán szereplő adatokból megállapítható.

Ha a vámfizetésre kötelezett, illetve a vámkezeléssel megbízott személy a vámkezeléshez számlát nem tud benyújtani, értéknyilatkozatot tehet.

Amennyiben a vámfizetésre kötelezett vagy megbízottja értéknyilatkozatot sem tud tenni, a fizetendő vámteher alapját a vámáruhoz legjobban hasonló árunak a vámmal és belföldi adókkal csökkentett, a vámhatóság nyilvántartásában szereplő átlagos belföldi fogyasztói árának alapulvételével a vámhivatal állapítja meg, szükség esetén szakértői vélemény alapján.

Természetesen a használt vámáru belföldi árának megállapításánál a használtság mértékét figyelembe kell venni.

A vámhivatal a számlán feltüntetett vagy az értéknyilatkozatban szereplő értéket nem köteles elfogadni a vámkiszabás alapjának meghatározásakor, ha az indokolatlanul jelentős mértékben eltér az adatbázisában szereplő átlagos belföldi ártól vagy kétség merül fel a számla valódiságát illetően.

Ebben az esetben a fizetendő vám alapjának meghatározásakor az adatbázisában szereplő átlagos belföldi fogyasztói árat, vagy ennek hiányában a vámhatóság rendelkezésére álló egyéb értéket kell figyelembe venni.

A fenti tájékoztató a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény értelmében hatóság vagy bíróság előtt kötelező erővel nem bír.

forrás: Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága