Véget ér a németországi sztrájk

2002.05.23. 13:00

A német fém- és gépipari dolgozók szakszervezete szerdán bejelentette, hogy sikerült megállapodnia a béremelésekről a sztrájkolókkal Baden-Württemberg tartományban, és az alkut várhatóan az ország egészére kiterjesztik. A megállapodás részleteit nem ismertették - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

Az egész országra kiterjedő sztrájk során a részt vevő gyárak munkásai egy-egy napra szüneteltették a munkát rotációs rendszerben, amit a szakszervezet előre ismertetett.

A munkavállalók eredetileg 6,5 százalékos béremelést, és egyszeri 190 eurós juttatást követeltek, ezzel szemben a munkaadók 3,3 százalékos emelést javasoltak. A tulajdonosok képviselői már 4 százalékos emelés esetén is katasztrofális következményekről beszéltek, és jelentős létszámleépítéseket helyeztek kilátásba.

A szakszervezet ugyanakkor lehetetlennek tartott egy 4 százalék alatti emelést, mert az - a viszonylag magas induló követelés miatt - elfogadhatatlan lett volna a tagság számára. Korábban 3,8 százalékos kompromisszumos megállapodást valószínűsítettek a Reuters szakértői.

Egyébként a szerdai napon is folytatódott a sztrájk-sorozat, és több tízezer dolgozó szüneteltette a munkát, köztük a Volkswagen mintegy 50 ezer alkalmazottja - írja a Világgazdaság.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Egynapos szünet után folytatódik a németországi sztrájk 
(2002. május 10.)