Ötven bázispontos kamatemelés az MNB-nél

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank a Monetáris Tanács döntése alapján a jegybanki alapkamatot 50 bázisponttal, 8,50 százalékról 9 százalékra emeli május 22-i hatállyal. A Monetáris Tanács keddi üléséről kiadott közlemény szerint a keresleti- és a költségoldalról egyszerre jelentkező inflációnövelő tényezők veszélyeztetik a dezinflációs pályát. A testület úgy ítélte meg, hogy nem lazíthatók a monetáris kondíciók, ezért szükséges a jegybanki alapkamatláb emelése.
Vágólapra másolva!

Az áprilisi - a várakozásokat meghaladó - inflációs adatot a Monetáris Tanács úgy értékelte, hogy az elsősorban a monetáris politika hatókörén kívül eső tényezők áralakulása miatt emelkedett meg; bár egyes termékek esetében az aggregált kereslet gyors növekedése is hozzájárulhatott a magasabb áremelkedéshez. Az áprilisi inflációs adat így önmagában nem indokolta volna a monetáris kondíciók megváltoztatását - áll a jegybank közleményében.

A Monetáris Tanács a május 22-én megjelenő inflációs jelentésben részletezett előrejelzések ismeretében felfelé módosította az inflációs pályára vonatkozó várakozásait, és rámutatott azokra a kockázati tényezőkre, amelyek a várható infláció további növekedését okozhatják az elkövetkező másfél-két évben.

A külső tényezők közül az importált inflációt és az olajárakat, belföldön az aggregált kereslet és a versenyszektor bérköltségeinek gyors növekedését jelölte meg az inflációs nyomás lehetséges forrásaiként.

Az állásfoglalásban jelzett inflációs veszélyeket alátámasztották az azóta megjelent adatok. Az eddigi jelzések és folyamatok alapján a Monetáris Tanács az államháztartás keresleti hatását a korábban jelzettnél nagyobbnak várja. Az inflációs nyomás további növekedését jelzi, hogy a január-márciusban 14,1 százalékos bruttó nominális béremelkedést mutató KSH-adat szerint 2002. első negyedévében a versenyszektorban tovább gyorsult a bérkiáramlás üteme.

A közlemény szerint a jegybanki alapkamatnak megfelelően változnak az egyéb jegybanki eszközök kamatlábai is, így a kéthetes futamidejű jegybanki betét 9 százalékra, az egynapos jegybanki betét kamata 7,5, az egynapos fedezett hitel kamata pedig 10,5 százalékra módosul.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank