70 milliárd forintba kerülnek a vb-néző magyar dolgozók

Vágólapra másolva!
A másfél hét múlva kezdődő a labdarúgó-világbajnokság a Napi Gazdaság számításai szerint mintegy 70 milliárd forintjába kerül a magyar munkaadóknak, ugyanis ennyi bért fizethetnek ki a meccseket néző improduktív dolgozóiknak. A hazai értékpapír-, áru-, és forintpaicokra a szakértők szerint nem gyakorol jelentős hatást a világbajnokság.
Vágólapra másolva!

A világbajnokság minden valószínűség szerint magyarok millióit szögezi a képernyők elé. A Napi Gazdaság szerint a magyarországi GDP mintegy fél százalékát érinti a közvetítések ideje. Ha ugyanis - a meccseket közvetítő m1 várakozásainak megfelelően - minden harmadik főállású munkavállaló televízión figyeli mind a 64 mérkőzést, az összesen mintegy százmillió munkaórát érint.

Ez pedig már csak azért is valószínű, mert a mérkőzések a magyar idő szerinti főmunkaidőre esnek. A sörpiac nem számít ugrásszerű növekedésre, az elektronikus készülékek forgalmazói ellenben előre dörzsölik a tenyerüket. A Keravill például a videók, és a videókazetták forgalmának fellendülését vája a vb-től.

A Napi Gazdaság kérdésére több elemző elmondta, hogy a foci-vb miatt nem várható jelentős változás a hazai forint-, áru-, és forintpiacokon, és a kereskedési időben zajló mérkőzések inkább a likviditásra hathatnak mérséklően. A szakértők szerint a futball világbajnokság előre hozhatja a nyáron amúgy is szokásos uborka szezont, ugyanankkor néhány elemző felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kereskedők nagy része - például londoni kollégáikkal ellentétben - a focit nem kedvelő hölgy.

(MTI.-Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Foci VB 2002
(Az [origo] melléklete)